🥳Eindelijk is Guus mee gaan 🛒 winkelen. Ff raden waar we mee thuis kwamen….. Sjust Joa ein sjoffel…

We hebben naast de Pluimveetak ook nog een andere tak; ons akkerbouwbedrijf.. Waar ik alleen huppelpaden verzin, bedenken we samen hoe t nog beter kan en voert Guus en Rob de werkzaamheden uit op de 🚜.
Ik mag nog steeds niet helaas. Ik schijn geen rechte banen te maken 🤔🤪. Nou ja… maar dit ding, de schoffel, op de foto ingeklapt, hang je achter de tractor. De bedoeling is dat je kiemend niet gewenst kruid ( onkruid) er mechanisch mee kan wegschoffelen. Vorig jaar hebben we proef gedraaid met de wied-eg tussen de bieten tarwe en maïs. Die laatste 2 proefjes gingen best oké. Verderop in de groeifase van t onkruid is de schoffel t aangewezen werktuig.

Afhankelijk van t weer wordt er ge-egd, dan gezaaid. Nogmaals ge-eggd en dan tussen de rijtjes geschoffeld.

Dat betekent wat over blijft in de rijen hakken of ouderwets uittrekken. Dan mag ik wel mee doen en de rest van de familie ook 🤪. We hopen op deze manier steeds minder chemische middelen in te zetten.

Weer een stap op weg naar een beter bodemleven. Wat dat laatste betreft volgen we een cursus Permacultuur bij de Landgoed Heerdeberg.
Heel interessant.

De laatste opdracht was een profielkuil maken in de tuin; in ons geval de akker.

Daar waar de familie al meer dan 30 jaar akkert troffen we meerdere gangen van de pendelaar aan. Een goed teken. De laag waarin we de gewassen telen was goed zichtbaar. We ploegen hier al 17 jaar niet meer en gebruiken onze kippenmest als meststof. Leuk om ook hier tijd in te steken.

schoffel #akkerbouw #gangbarelandbouw #mitbloome 🤪 #lokaalvoorlokaal
🥳Eindelijk is Guus mee gaan 🛒 winkelen. Ff raden waar we mee thuis kwamen….. Sjust Joa ein sjoffel… We hebben naast de Pluimveetak ook nog een andere tak; ons akkerbouwbedrijf.. Waar ik alleen huppelpaden verzin, bedenken we samen hoe t nog beter kan en voert Guus en Rob de werkzaamheden uit op de 🚜.Ik mag […]