Vogelnestjes in tomatensaus van Wim!

In 2017 is chefkok Wim Ballieu van 24 kitchen bij ons geweest om eieren te halen en een heerlijk typisch Belgisch recept te maken in Maastricht. De film bij ons is hier te bekijken.

Het recept van 24 kitchen:

benodigdheden voor 4 personen:

Voor de gehaktballen

  • 800 gram gemengd gehakt (3/4 varkens en 1/4 rund)
  • 1 sjalot
  • 0.5 bos peterselie
  • 5 eieren (neem verse mergellandeieren!)
  • paneermeel

Voor de tomatensaus

  • 80 gram boter
  • 80 gram bloem
  • 0.5 l groenten-of runderbouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • peper
  • zout
  • enkele lepels ketchup

Voor de aardappelwedges

  • 12 kleine aardappelen
  • 3 el olijfolie
  • 4 teentjes look
  • 5 takjes rozemarijn
  • zwarte peper
  • grof zeezout

Voor de afwerking

  • 250 gram champignons
  • 1 sjalot
  • 0.5 citroen
  • 0.5 bos peterselie
  • peper
  • zout

Extra

  • ovenschotel
  • ovenplaat
  • bakpapier

De vogelnestjes

Kook 4 van de 5 eieren de dag voordien. Ze moeten heel zacht gekookt zijn, dus leg ze in heet water en laat vanaf dan 3 minuten koken. Laat schrikken in koud water en zet de eieren een nachtje in de diepvriezer.

Pel en snipper een sjalot heel fijn. Spoel een half bosje peterselie en snijd fijn. Doe het varkens- en rundsgehakt in een kom. Voeg de sjalot en peterselie hierbij. Doe hier ook het ongekookte eitje bij en meng alles goed.

Neem de licht gekookte eieren die nu bevroren zijn, uit de diepvriezer en pel ze. Rol gehaktballen van ongeveer 200gr gehakt per bal en maak er een kuiltje in. Steek hierin het bevroren ei. Doe dit met droge handen en sluit het balletje goed af. Zo gaan de ballen straks niet barsten in de oven. Rol de ballen door paneermeel. Leg ze in een ovenschaal en zet in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat ongeveer 20 minuten garen.

De aardappelwedges

Was de aardappelen heel goed en verwijder knobbels of onzuiverheden. Snijd de aardappelen in partjes. Zorg dat alle partjes ongeveer even groot en dik zijn. Spoel na het snijden de aardappelen niet meer. Maar doe ze onmiddellijk in een kom en doe hierbij olijfolie, look, rozemarijn, zout en peper. Hussel goed door mekaar, masseer de kruiden in de aardappelpartjes. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de partjes over de plaat. Zet de bakplaat bij in de oven. Controleer na 20 minuten of de aardappelen gaar zijn. Zo niet, laat ze dan nog wat langer in de oven.

De tomatensaus

Smelt een flinke klont boter in een pan, maar laat niet kleuren. Voeg op een laag vuur de bloem toe en roer goed met een garde. Als het mengsel naar koekjes begint te ruiken, voeg je beetje per beetje de bouillon toe. Blijf roeren tot je een mooie, stevige saus krijgt. Voeg de tomatenpuree en ketchup toe, en roer goed.

Afwerking

Snipper een sjalotje en hak een half bosje peterselie fijn. Veeg de champignons schoon met een borstel en snijd in schijfjes. Doe een klontje boter in een pan en fruit de sjalot. Voeg hierbij de champignonschijfjes. Laat garen en knijp er een halve citroen boven uit. Bestrooi met de gehakte peterselie en breng op smaak met peper en zout.

Neem een grote schaal en giet hierin de tomatensaus. Verdeel hierover de champignons. Snijd de vogelnestjes doormidden en leg ze op de tomatensaus. Werk af met enkele takjes peterselie.

 
https://www.24kitchen.nl/recepten/vogelnestjes-tomatensaus#bereidingswijze
24 kitchen & Mergellandei