Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Het is een relatief modern gerecht; pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. De oorsprong ligt in de regio Veneto. Het klassieke Italiaanse dessert is nóg lekkerder met een Spaanse twist: deze Tiramisu met Licor 43 is om je vingers bij af te likken. Ingrediënten 6 el Licor 43 1 pak lange vingers 2 – 3 kopjes espresso of sterke koffie 4 eierdooiers 75 g Poedersuiker 500 g mascarpone 2 el cacaopoeder Bereidingswijze Zet twee kopjes sterke espresso en giet deze over in een diep bord of schaal. Laat deze even afkoelen. Klop de 4 eierdooiers met de suiker en de helft van de Licor 43 schuimig tot een mooie crème. Spatel de mascarpone erdoor. Voeg de andere helft van de Licor 43 aan de afgekoelde koffie toe. Bekleed de bodem van de schaal met de helft van de lange vingers, nadat ze één voor één even in het koffiemengsel gedoopt zijn. Let op dat je ze niet te lang in het het mengsel doopt, de lange vingers mogen niet te slap worden, dat is niet lekker. Zijn de lange vingers een beetje droog dan kan er nog wat koffie overheen gedruppeld worden. Bedek de laag lange vingers met de helft van het mascarponemengsel. Herhaal de procedure, dus weer een laag in koffie gedrenkte vingers, gevolgd door een mascarponelaag. Zeef de cacaopoeder over de mascarpone (om te voorkomen dat de cacao vochtig wordt kun je dit ook eventueel vlak voor het opdienen doen). Laat de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.