Stage bij Mergellandei

 

Hallo, mijn naam is Lucas Huijnen, ik ben 12 jaar en vandaag heb ik 1 dag stage gelopen bij MergellandEi

img_2016-1.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

de meeste eieren komen op de lopende band terecht en worden gekeurd, gesorteerd, gemerkt en verpakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hallo, mijn naam is Lucas Huijnen, ik ben 12 jaar en vandaag heb ik 1 dag stage gelopen bij MergellandEi.

Van tevoren moest ik mij eerst douchen, in verband met hygiëne. In een overall liep ik met mijn stage begeleider Guus door het enorme gebouw.

De dag begon als ei-opraper; grondeieren in de ren worden met een handgrijper verzameld. Dat zijn er meestal niet zo veel; de meeste eieren komen op de lopende band terecht en worden gekeurd, gesorteerd, gemerkt en verpakt.

‘Hoe zit het met al het voedsel dat nodig is?’. Dat was een van mijn vragen. Met behulp van twee silo’s wordt het eten geregeld. Een van de fijne dingen is dat een deel van het voedsel zelf verbouwd wordt, namelijk het tarwe en de mais.

Ook een nuttig weetje: het bedrijf is gestart in 2004. En alle bedrijven beginnen klein; in dit geval zijn Guus en Vera begonnen met 10 kippen. Ondertussen zijn dat er 18.000.

Het bedrijf MergellandEi heeft eieren die tot merk 1 en 2 horen, dat betekent vrije uitloop en scharreleieren.

‘Wanneer komen en gaan de kippen?’. Dat was ook een vraag. De kippen komen het bedrijf binnen als ze 17 weken oud zijn en ze vertrekken als ze 111 weken  van hun leven achter de rug hebben. Omdat ze op die leeftijd niet meer zo veel leggen, worden ze naar het slachthuis gebracht.

Ik wil Vera en Guus hartelijk bedanken voor deze leuke dag!

 

Graag gedaan Lucas!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.