Pastadeeg (Jamie Oliver)

Geschikt voor het maken van vele soorten pasta, zoals ravioli, tortellini, lasagne, pappardelle of tagliatelle. Hij zegt: ‘denk nu niet terwijl je dit leest: dat kan ik niet… kinderen van tien jaar heb ik het zien maken. Ik kan vijf minuten na thuiskomst mijn eigen pasta klaar hebben. Om het pastarecept minder afschrikwekkend te maken, zal ik minder strikte maten en gewichten geven, omdat diverse soorten bloem en eieren ook andere opnamevermogens en vochtniveaus hebben.”

benodigdheden:

500 gr harde tarwebloem
5 grote verse mergellandeieren
griesmeelbloem om mee te bestrooien
Je hebt geen zout of olie nodig, dat is een fabrieksfoutje zegt hij. Het enige belangrijke zijn verse eieren!! en fijn gemalen pastabloem of fijn griesmeel.
Wanneer je de pasta wat geler en rijker van smaak wilt maken, voeg dan in plaats van één ei, twee eieren op iedere 100 gram bloem toe. En als je de pasta iets meer stevigheid wilt geven, gebruik dan half bloem, bv. half semola
Kneed deze 2 dingen tot een glad zijdeachtig deeg en daar ga je mee door tot de gluten in het deeg de structuur elastisch maken. 5 minuten neemt dit proces in beslag.

het maken van deeg:
Strooi de bloem op een schone ondergrond of in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en breek daarin de eieren.
Klop de eieren voorzichtig met een vork los en meng ze geleidelijk met de bloem.
Bestuif dan iedere hand met bloem en begin te kneden, totdat het geheel een mooi stuk zijdeglad deeg oplevert. Dek dat af met vershoudfolie en laat het 60 min in de koelkast rusten.

tot vellen rollen van de pasta:

Pak het deeg uit de koelkast en maak er twee even grote ballen van. Dek 1 van de 2 ballen af en druk de andere met de palm van je hand een beetje plat.
Strooi wat bloem op een schoon werkvlak en rol met een deegroller de bol deeg, altijd van je af, uit.
Strooi er regelmatig wat bloem op en draai het deeg dan 90 graden.
Blijf dit doen tot je een heel dun vel pasta over hebt van 1-2 mm dik, afhankelijk van de soort pasta die je wil gaan maken.

Klaar is je lasagne vel of pappardelle!!!

variatie op spinazie pasta; laat 2 eieren weg uit het basisrecept, doe er 300 g spinazie bij, geblancheerd, uitgeknepen en fijngesneden. Ga verder zoals in het recept biven beschreven. Misschien moet je de hoeveelheid bloem aanpassen om een glas zijdeachtige, elastische structuur te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.