Over

<b>Het MergellandEi</b>

Het MergellandEi

is een kakelvers wit vrije uitloop ei òf een kakelvers bruin scharrelei met overdekte uitloop uit de stal van Maatschap Lardinois-Senden te Eckelrade.
Alle eieren worden gestempeld;
Op ons bedrijf krijgen ze de volgende ei-code : 1-NL-4366101 en 2-NL-4366102.

Lees meer

Vrije uitloop

Bij ons lopen de kippen vrij in de wei!
Na het leggen van de eitjes gaan de luiken van de stal open en scharrelen zij in de overdekte uitloop of vrij in de wei. Zij hebben volop ruimte en een natuurlijk dag- en nachtritme. Het verblijf van de hennen is ontworpen met het oog op een diervriendelijke houderij. In het nachtverblijf eten, drinken, slapen ze én leggen het ei. De dames kunnen daar ook stofbaden en scharrelen. In het dagverblijf in de veranda’s halen we de natuur naar binnen. De temperatuur is dan ook gelijk aan buiten.

Een klein gedeelte loopt scharrelt alleen in de overdekte uitloop os stal; dat zijn onze bruine eieren en scharrelkippen.

Lees meer

<b>Bloemen</b>

Bloemen

Omdat we houden van de natuur helpen we op onze akkers de bij, vlinder en hommel. In deze periode met té veel kritiek door de framende media hebben we als boer de #bloeiendeboerenbuurt gerealiseerd. Uitleggen wat je doet en de boel opfleuren voor omgeving voor het oog maar zeker ook voor de diversiteit. Vroeger waren er meer boeren in de omgeving. Door overheids ingrepen is het aantal boeren geminderd en is het aantal in dieren en akker gemeerderd om haar of zijn brood te verdienen. Een strop voor familiebedrijven en verbondenheid. De diversiteit zal zo blijven afnemen. Jammer dat er zoveel krtiek is, want als je klein blijft en verbindend wil en kan en moet optreden onstaan er dankbare en mooie initiatieven zoals het #Mergelland Ei. Lees meer over de #bloeiendeboerenbuurt . Overigens steunen we de boerenprotesten in heel ons hart. Toen de luchten opklaarden tijdens de corona-crisis en de toppen zichtbaar waren van de Himalaya wisten we het zeker! #onzeboeren

Lees meer

FAQ

Van de houdbaarheid tot eitje pellen, lees hier onze meest gestelde vragen. heb je zelf een vraag? dan app ons en wie weet zetten we hier jou vraag tussen.

Lees meer

<b>Wij</B>

Wij

zijn we een klein familiebedrijf dat met passie en trots gaat voor het beste eitje van de streek!

In het Mergelland met de wind door de haren en het verenpak;)

Streven naar de kringloop gedachte. Dat is onze visie op duurzaamheid! Centraal staat altijd het milieu, dierenwelzijn en de mens.

100%groene energie via onze zonnepanelen op het dak en een klein gedeelte kopen we groen in.

De mest van leghennen bezitten waardevolle mineralen. Wij slaan de mest zelf op (zolang Corola het dult…en gebruiken deze weer op onze akkers voor de kringloop . Op deze akkers hebben we onze eigen teelt van verschillende granen; zoals spelt, maïs en tarwe en suikerbieten.
In de bloemen; eentje al 50 de ander nog niet, bijna 25 jaar getrouwd en al 16 jaar kippenboer…4 jaar CEO kip en ei en de rest kump vanzelf; klop ich mer ein eike. Met volop passie voor de kio en het ei stomen we door voor goede voeding! “Ik ben en blief een boer!”

Lees meer

<b>De Boer-der-EI automaat 2.0</B>

De Boer-der-EI automaat 2.0

Yes!! 2.0 is gearriveerd. Klaar voor de toekomst zou je zeggen al waren we wat laat. Dus klaar voor NU..: CONTACTLOOS EN PIN hebben we erbij. Heel veel is mogelijk dus kom ‘m bewonderen en vooral gebruiken. Dank jullie voor het geduld. Wij doen ons best met onze kipjes. Onze witjes hebben het t beste; zij mogen vrij in de wei. Onze bruintjes hebben meteen aan de stal een overdekt terras; ook leuk. We zien u graag 24/7 bij ons in Eckelrade. Let bij het uitrijden van onze oprit op beide spiegels. Hartelijk dank

Lees meer

https://mergellandei.nl/wp-content/uploads/soepkip.pdf
<b>Soepkippen</b>

Soepkippen

Omdat we houden van een natuurlijke powerboost voor je immunsysteem verkopen we onze vrije uitloop als panklare soepkip. Onze legkip, rondgedarteld onder het zonnetje en klaar met leggen is dé grondstof voor deze bottenbouillon . Diepvries geleverd! #slowfood.

Lees meer

<b>De Boer-der-EI automaat</B>

De Boer-der-EI automaat

Kakelverse eieren koop je rechtstreeks bij de boer. Onze automaat is 24/7 geopend en onze eieren en soepkip is 100% antibiotica-vrij! De automaat accepteert muntgeld en briefjes van 5,10 en 20 euro en geeft eventueel indien nodig uw wisselgeld. Vanaf eind augustus ’20 tevens contactloos betalen.
Bij de automaat zijn onze witte kippen te zien. Zo willen we u een indruk geven hoe t er bij ons aan toegaat. Dit gedeelte hoort niet bij de officiële uitloop. Live kippen kijken kan op onze;kipcam

Er zijn kakelverse MergellandEieren verpakt per 6, 10, 20 in doosjes of 30, 60 stuks op tray!!, we hebben zowel de keuze in vrije uitloop of overdekte uitloop.
Ontdek hier het verschil tussen ons wit en bruin ei

In de automaat hebben we verschillende acties. Een van onze actie is de Gouden Ei actie ! Ook op Facebook hebben we regelmatig een actie!
Plastic Trays zijn goed voor het milieu maar kregen we te weinig retour; vandaar dat we een borg vragen. Lees hier meer Lees meer

<b>Onze Kippen</B>

Onze Kippen

Sinds 2004 hebben we een bruine kip; lohmann brown ras en in 2017 hebben we ook witte hennen. Ze komen bij ons als ze een week of 17 zijn. Een broederij levert de eendagskuikens af op een opfokbedrijf. De ontwikkeling van kuiken tot legkip duurt 17 weken waarin de kuikens een belangrijke groeifase doormaken. De stal voor zo’n kip bij de opfokker is ingericht op het kleine kuiken tot grote kip.

Als de hennen 20 weken oud zijn beginnen ze met de eerste eieren leggen. Deze eieren zijn nog klein, zo’n 40 à 45 gram (lekkere jonge hennen eitjes). Naarmate de kippen ouder worden stijgt het eigewicht tot ongeveer 65 gram. Met een leeftijd van 30 weken legt bijna iedere kip iedere dag een ei. Tot die tijd snappen ze het nog maar half en leggen vele jonge hennen een dubbeldooier(teken voor de meest vruchtbare periode).

In totaal zijn er ca 19.000 kippen in en rondom ons bedrijf.

95% van onze kippen zijn gehuisvest in een “freilandsysteem” en worden dus “eieren met vrije uitloop” genoemd. Dit houdt in dat kippen vrij rond lopen in de stal en eveneens toegang hebben tot buiten. De andere kippen noemen we scharrelkippen. Deze kippen hebben eveneens de ruimte om vrij rond te lopen binnen de stal en kunnen gebruik maken van de wintertuin, maar hebben geen toegang tot buiten.

Lees meer

Voer

Het voer wordt door een moderne stalcomputer en installatie meerdere malen per dag verstrekt. Daarnaast geven wij onze hennen ook de stelen van de tarwe: het stro.

Wij gebruiken géén antibiotica ! Het Limburgse water wordt geleverd door WML en is het veiligste drinkwater, dus ook voor onze kippen het beste en altijd beschikbaar.

Om een kip een ei te laten leggen heeft ze dagelijks 120 gram voer en 200 milliliter water nodig. Onze kippen krijgen vers drinkwater en voer van hoge kwaliteit. Het voer is erg belangrijk, het moet bestaan uit de juiste samenstelling om de hen energiek te houden. Want een energieke hen zorgt voor mooie en lekkere eieren.

De granen worden gedeeltelijk geleverd aan de voerfabriek die ons totaal kippenvoer maakt. De stengels van de tarwe ( het stro) wordt gestrooid bij de kippen in de stal!

Lees meer