Mergpijpjes

Lekker voor de avondjes vóór Sinterklaas

Je hebt nodig:

37 gram boter
3 eiwitten
4 eidooiers
75 gram suiker
75 gram patentbloem
1 vanillestokje
93 milliliter melk
18 gram suiker
1 eidooier
1 eetlepel bloem
93 gram roomboter
22 gram poedersuiker
100 gram frambozen
60 gram geleisuiker
0,25 citroen (sap)
750 gram marsepein
150 gram pure chocolade druppels
poedersuiker

Bereiding van de mergpijpjes:

Biscuit:
Verwarm de oven op 180 ºC. Smelt de boter.
Klop met de Kitchenaid de eiwitten en de helft van de suiker tot stijve pieken.
Klop met een garde de eidooiers au bain-marie schuimig.
Meng de eidooiers door het eiwit en spatel de bloem en boter erdoor.
Vet het bakblik in en leg er bakpapier in.
Schenk het beslag in het bakblik en bak de biscuit in de oven in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
Haal het biscuit uit de vorm en snijd het biscuit doormidden. Laat het biscuit afkoelen.

Botercrème:
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Breng voor de banketbakkersroom in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
Roer in een kom de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor.
Meng een scheutje melk door het eimengsel schenk het eimengsel terug in de pan en roer goed door.
Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten.
Spoel een bord af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen.
Roer de boter met poedersuiker luchtig en meng de banketbakkersroom erdoor.

Frambozenjam:
Doe de frambozen samen met de geleisuiker in een pannetje met dikke bodem en breng aan de kook, doe dan de citroensap erbij en kook enkele minuten op lag vuur. Daarna terugkoelen.

Afwerking:
Besmeer een laag biscuit met frambozenjam en de andere kant met botercrème, houd een beetje botercrème apart om de bovenkant mee te besmeren.
Leg het biscuit met de botercrème en frambozenjam op elkaar en besmeer de bovenkant met de achtergehouden crème.
Laat het biscuit zo lang mogelijk opstijven in de koelkast.
Snijd het biscuit in 15 rechthoeken.

Rol het marsepein op een met poedersuiker bestoven aanrecht uit tot een rechthoekige plak. Snijd er banen van die om het biscuit passen.
Rol het biscuit in het marsepein en bestrijk de uiteindes met water om ze vast te plakken.
Smelt de chocolade au bain-marie tot 40 ºC en schenk twee derde uit op een marmeren plaat.
Strijk de chocolade met een deegkrabbertje door elkaar tot hij circa 26 ºC is.
Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar.
Dompel de uiteindes van de mergpijpjes in de chocolade en laat ze op een met bakpapier beklede bakplaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.