Woensdag; gehaktdag . Donderdag; Pannenkoekendag!
Hoe bak je nou van die perfect luchtige, fluffy, dikke pancakes zoals je ze in Amerikaanse films ziet?
Van die pancakes tijdens zo’n ontbijscène aan zo’n tafel met vaste banken en zo’n serveerster die met een koffiepot langsloopt en vraagt of je nog een kopje filterkoffie wilt…..? net zoals bij de Fonz. Haha. Dat soort pancakes. Virtueel op vakantie met een pannenkoek!
Het geheim achter luchtige pancakes is opgeklopt eiwit. Natuurlijk kun je ook gewone Nederlandse pannenkoek maken ; niks mis mee. Maar ik zou deze eens proberen!
Het scheiden en opkloppen van het eiwit kost wat meer tijd, máár gaat met een vers eitje super makkelijk!
Ingrediënten voor ongeveer 15 pancakes
- 2 eiwitten
- 2 eidooiers
- 125 gram bloem naar keuze (speltbloem, havermoutmeel of tarwebloem)
- 250 gr ricotta ( niet in huis?; dan 3 eieren gebruiken ipv 2 en ricotta achterwege laten en de volgende keer wel in je karretje gooien?
- 200 ml melk
- 1 el ahornsiroop of 2 eetlepels rietsuiker
- 1 tl kaneel
- snuf grof zeezout
- boter of olie om in te bakken
voor erop!
- 250 gram blauwe bessen
- honing of ahornsiroop
- kokosrasp
- Pancakes maken
Maak eerst het beslag. Pak twee mengkommen en zorg ervoor dat de kom voor het eiwit goed schoon is. Splits de eieren. Doe het eiwit in de ene kom en de eidooiers in de andere kom. Klop het eiwit goed stijf.
Kluts het eigeel met de ricotta en ahornsiroop door elkaar.
Doe de bloem, kaneel en een snuf zout in de kom met de eierdooiers en voeg de melk toe. Mix met de mixer of garde tot een glad beslag. Spatel hier het opgeklopte eiwit voorzichtig doorheen. Zo krijg je een luchtig beslag.
Smelt ondertussen wat boter of olie een koekenpan op middelmatig vuur. Schep het beslag met een soeplepel in de pan. Zorg dat de pancakes ongeveer 8-10 cm doorsnede hebben. Bak de pancakes tot er luchtbelletjes ontstaan aan de bovenkant en keer ze dan om. Bak alle porties tot het beslag op is. Voeg tussendoor nog wat boter of olie toe als dat nodig is.
Doe de blauwe bessen (houd wat achter voor op de pancakes) in een pannetje en zet op laag vuur. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de blauwe bessen open spatten.
Serveer de pancakes met de blauwe bessensaus en de ahornsiroop en evt de extra ricotta. Garneer met de achtergehouden blauwe bessen. Bestrooi met kokosrasp (of lekker met veel poedersuiker).