Eieren variëren in gewicht van ongeveer 45 tot 75 gram (met schaal). Eieren zijn verkrijgbaar in vier gewichtsklassen:

  • XL (73 gram en meer),
  • L (63 – 73 gram),
  • M (53 – 63 gram)
  • S (beneden 53 gram).

Een gemiddeld rauw ei is een ei van maat M. Deze weegt ongeveer 59 gram met schaal (55 gram zonder schaal). Hoe jonger de kip, hoe kleiner het ei. Hoe ouder de kip hoe groter het ei.

Onze eieren zijn afkomstig van 1 bepaalde leeftijd van onze kip. Ze blijven bij ons tot ze ongeveer 2 jaar zijn. Vanaf een klein half jaar begint de kip met het leggen van een ei. In het begin zijn het hele kleintjes. Pulle-Eikes noemen we deze. Daarna volgen de “essjes” ( kleine eieren maat S). Dan beginnen ook de joekels te komen: de dubbeldooiers. Maar ook piepkleine eitjes verschijnen soms in de nesten. In dat eitje zit géén dooier.

In het eerste halfjaar in de leg heb je veel verschillende maten door elkaar heen. Als de kip een leeftijd heeft bereikt van 1 jaar leggen ze gemiddeld een M ei of een L ei. Langzaam groeien ze dan door naar allemaal een “L” ei. Op het laatste, als ze bijna 2 jaar zijn, is de ei schaalkwaliteit te dun, zodat we afscheid moeten nemen van de kip. Geen leuk moment als we het leven dankbaar beëindigen. We kopen ze dan terug als soepkip. Ook heerlijk. Dan hebben we weer nieuw leven in gedachte om vervolgens weer met nieuwe kippen te starten.

WordPress databasefout: [MySQL server has gone away]
set session wait_timeout=300