Het (paas)ei is symbool van eeuwigheid, van wederopstanding en van vruchtbaarheid. Daarom zou men eitjes volop eten met Pasen. Die paaseieren zijn nu best prijzig….l1 belde op voor een interview.….( <- link naar artikel en filmpje l1)

Passie voor het ei en de daarbij gepaarde voedingswaarde ontbreekt ons zeker niet. Dus we eten hier dagelijks een ei. We hebben legkippen. Ze leggen gemiddeld 90% dat wil zeggen; van 10 dagen heb je 9 dagen eitjes. Dus ook met Pasen, maar ook erna, ervoor etc….. Ca 2 Jaar lang verblijven ze op onze boerderij, dat betekent elke dag een eitje rapen. Als je plannen maakt om kippen te kopen, maak je meestal ook plannen voor het te verwachte aantal eitjes. Je kan niet op marktvraag produceren als boer: als de kip begint met leggen (ca half jaar oud) dan blijft ze, als alles goed gaat, een eitje leggen. Wij verven onze eitjes altijd zelf. Kijk voor leuke tips hier
Ei-handelaar
Een eierhandelaar heeft een hele grote sorteermachine en meerdere boeren zoals ons ” gecontracteerd” zodat zij weer langere afspraken maken met de supermarkten. Je kan je voorstellen dat zo’n handelaar eieren van alle maten en soorten houderijen ( biologisch, vrije uitloop, scharrel) en keurmerken heeft. In die 2 jaar tijd kan er van alles gebeuren. Voerkosten zijn enorm gestegen en door vogelgriep is er een krapte ontstaan. Je kan een variabel contract hebben of een vast contract of zelfs geen. Wij hadden een vast contract aflopend tussentijds dus profiteerden niet van de hoge ei prijzen, maar hadden wel hoge voerkosten. Begin 2023 profiteren we volop van deze gekke eiprijzen in de handel zolang het duurt. Vergelijk t met een energiecontract. De een heeft dit en de ander dat. Hoe meer keurmerken je hebt, des te meer je een langere afspraak maakt.
Eierautomaat
Onze Boer-der-Ei automaat staat hier al een jaar of 11. Eerst de kleine, daarna een grote versie. Verkoop op en van eigen erf verbindt je met de buurt en brengt meer op; de buurt bloeit en de boer ook. Niet alleen geld maar ook waardering en begrip. Links en rechtsom voor een faire prijs van en voor beide kanten voor ons ei! Hierdoor kunnen wij een gewenst klein familiebedrijf blijven met onze akkerbouwtak, legpluimveehouderij en eigen verkoop. Zo planten we een zaadje in onze omgeving #bloeiendeboerenbuurt en kan iedereen zien wat wij doen en zelf beslissen wat men wil. De automaat (inclusief levering in de buurt) verkoopt maar een gedeelte van onze eitjes. De rest gaat dus naar de eihandel.
Waardering
We hebben maar 1 leeftijd kip dus we hebben nu al bijna 1,5 jaar volop eitjes, maar over een half jaar wisselen we de hele stal. Dus dat betekent weer nieuw leven, maar ook afscheid nemen van een super mooi “koppel” kippen die dadelijk als Sophine de Sophin door het leven gaan. Ijskoud verkocht, maar gewaardeerd en warm opgediend als kippensoep. Zo ook is dat een kringloop.
Hoge Prijs
Vlak voor Pasen ontstaat altijd meer vraag naar eieren, samen met wereldwijde vogelgriep ontstaat dus krapte. In deze tijden is het dan ook niet vreemd dat de eiprijzen hoger zijn voor de consument. Echter tussen de prijs van een rauw eitje in de supermarkt en bij de boer zit een enorm gat en tussen de aanbieders zitten gigantische verschillen door prijsafspraken, energie en wellicht nog zaken wat de supermarkt alleen weet……echter het gaat om een ei…De voedingswaarde is hoog dus wat is duur……….al zou ik graag t gat willen zwemmen van de supermarkt, of racen…haha
De top voedingswaarde van een ei zit ‘m niet alleen in gunstige calorieën..
