Gemengd bedrijf Mergellandei; eieren, kippen, bieten, tarwe, mais,

We hebben een gemengd bedrijf. Wij hebben naast onze kippen-tak ook akkerbouw. We telen voor de kringloop o.a. mais, tarwe en ook bieten. Soms hebben we ook teelt van spelt, bonen, koolzaad.

De eerste bieten in Zuid-Limburg zijn alweer gerooid. Hier een klein filmpje zodat u weet waar uw suiker vandaan komt. Suiker samen met een ei is voor veel desserts en gebak de basis voor een lekkernij zoals bv creme de caraque.
De suikerbiet is een landbouwgewas en bevat van nature een hoge concentratie aan glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Die vormen samen sacharose, onze alledaagse suiker.

Suikerbieten groeien goed in ons klimaat. Het loof steekt boven de grond uit en vangt het zonlicht op dat de plant nodig heeft voor het aanmaken van suiker en produceert weer zuurstof en leggen véél CO2 vast. Voor ons is het een teelt die qua vruchtwisseling heel goed past met onze andere teelten.
Vroeger was suiker heel zeldzaam in Europa omdat de mensen dachten dat je alleen suiker uit suikerriet kon halen. Suikerriet groeide alleen in tropische gebieden en kon dus eigenlijk niet naar mensen in Europa worden vervoerd.
Van zaad tot biet duurt zo’n 6 maanden. De oogst bij ons is op het filmpje te zien.
De winning van suiker uit suikerbieten is een relatief eenvoudig proces. De bieten worden na de oogst gewassen, gesneden en gekookt. Het sap wordt vervolgens ingedampt en gecentrifugeerd, wat de suikerkristallen scheidt van de stroop. Daarnaast ontstaan er verschillende bijproducten, zoals bietenpulp.
De suikerbietencampagne duurt zo’n 4 maanden.
Dit filmpje laat zien hoe het zaadje van een suikerbiet eindigt als suiker:

#Zuidlimburg #bieten #bietencampagne #suiker #vollegrondsteelt
#Cerfontaine
#suikerunie