Veel gestelde vragen

Eieren

  • Hoe lang zijn de eieren houdbaar? De eieren zijn tenminste houdbaar tot 28 dagen na legdatum! (We plakken de THT datum altijd op t doosje/ tray)
  • Waarom zijn de eieren niet goed te pellen? Ze zijn kakelvers dus de eerste week  zijn ze niet goed te pellen.  Volgens onderzoekers is een ei van 10 dagen oud het lekkerst. Dus kook een ouder ei en het pelt goed! Na het leggen vinden er nog allerlei processen in het ei plaats, waardoor het aroma van het ei verder wordt ontwikkeld. Lees hier meer over eitjes koken en onze versiertips 😉
  • Hoe zit het met de plastic trays en statiegeld? Inleveren per 10 of doneren aan een goed doel. Lees hier meer.
  • Wat zijn dat voor witte strengen die soms in een ei zitten? Dat zijn hagelsnoeren die er voor zorgen dat het dooier midden in het ei blijft wonen. Deze zijn het best zichtbaar bij zeer verse eieren?
  • Wat is het verschil tussen een wit en een bruin ei? Bij ons was er een verschil in houderij. De witte kippen zijn vrijlopend in de wei en de bruine kippen mochten niet de stal of overdekte uitloop verlaten. Qua smaak was er geen verschil in de eieren. De witte kippen pikken buiten wel gras, verschil van voer binnen is er niet. Mei 2021 zijn we met bruine kippen gestopt Lees hier meer over verschilende houderijen en concepten.

Kippen

  • Hoe leven jullie kippen? Normaal gesproken mogen al onze kippen elke dag na 10:00 in de ochtend tot zonsondergang naar buiten in de wei. De kippen kunnen door de hele stal en wei scharrelen. ( code 1 op de eieren) Tijdens landelijke ophokplicht is er een verbod om de kippen buiten te laten scharrelen en zitten alle vrije uitloop en bio kippen dus binnen. ( code 2 voor de vrije uitloop bedrijven). Wij hebben echter ook een wintertuin; dat betekent dat al onze kippen altijd toegang hebben tot een koude scharrelruimte buiten onze stal. Afdak erboven en gaas langs de zijkanten van de stal. Bloedluis bestrijden we op een biologische manier; de roofmijt. Bij ons een succesverhaal gedurende 15 jaar, waar we heel blij mee zijn. Kijk voor voor info hier.

Voer

  • Wat eten jullie kippen? Buiten mogen ze gras en wormpjes pikken, maar het belangrijkste is dat ze goed eten omdat we graag 1 eitje per dag per kip willen rapen. Binnen krijgen ze meerdere keren per dag voer bestaande uit verschillende granen en schroot van de zonnebloem en soja. Niets in het voer of toevoegingen is genetisch gemodificeerd. We hebben dan ook een Vlog ( non-gmo) certificaat voor onze kippen. Daarnaast is het ons al meer dan 15 jaar gelukt geen antibiotica te gebruiken of andere middelen die daarop lijken.

Meer weetjes? 

Een kip

Eerst was ‘k een ei.
Nu ben ‘k een kip.
En kip zijn vind ik mooier:
Er zit wel leven in een ei
Maar toch is het wat dooier.

Toon Hermans

Veel gestelde vragen Eieren Hoe lang zijn de eieren houdbaar? De eieren zijn tenminste houdbaar tot 28 dagen na legdatum! (We plakken de THT datum altijd op t doosje/ tray) […]

WordPress databasefout: [MySQL server has gone away]
set session wait_timeout=300