De stal

Onze stal bestaat uit 2 gedeeltes: de (nacht)stal en een overdekte uitloop (wintergarten 50%) met toegang voor de vrije uitloop naar onze wei.

Veel leefruimte

Kippen hebben in een onze traditionele scharrelstal veel meer ruimte dan in andere stallen. Ruime legnesten, veel vloeroppervlak en veel ruimte op de zitstokken.

Onze kippen krijgen veel daglicht, maar ze krijgen daarnaast nog extra licht bij met lampen.

Natuurlijke ventilatie en ventilatoren
Wij gebruiken ventilatoren om de natuurlijke ventilatie te ondersteunen. Als de stroom uitvalt blijft de luchtkwaliteit in de stal goed door de natuurlijke luchtstroom, alle kleppen gaan open.<\br>

Veiligheid en welzijn van de kippen

De veiligheid en het welzijn van de kippen is verder geregeld met een alarmsysteem. Eén van ons wordt automatisch gebeld als er een probleem is met het voer, het water, de temperatuur of wanneer de stroom is uitgevallen. Dit betekent soms dat we onverwacht terug naar huis moeten als we ergens op visite zijn. Levende have is altijd zorgen en genieten!<\p>

Verschillende leefniveau’s bootsen natuurlijke omgeving na

In de stal hebben we verschillende leefniveau’s. Kippen vinden dit fijn. In hun natuurlijke leefomgeving (bos), springen ze ook graag in de takken van bomen en ook buiten in de uitloop springen ze overal bovenop. ’s Nachts kruipen kippen in hun natuurlijke omgeving zelfs nog hoger om veilig te zijn voor vossen en andere roofdieren.

In onze stal maken we gebruik van de natuurlijke drang van kippen om hogerop te springen. Door de leefniveaus  kunnen de kippen hogerop wegkruipen in de legnesten om een ei te leggen en voor een meerdere in een hogere pikorde te vluchten. Ook het drinkwater, het voer en de zitstokken zitten hoog.

Op de grond ligt een dikke laag strooisel waar de kippen graag in graven, krabben en een stofbad nemen.<\br>

Wintergartens: overdekte speeltuinen

Vanuit de stal kunnen kippen overdag  de wintergartens in. De wintergartens zijn een soort grote overdekte speeltuin voor de kippen. Dagelijks strooien we hier graan, zodat de kippen voer kunnen zoeken op een natuurlijke manier.<\p>

Veel gaat automatisch

We hebben zo veel mogelijk geautomatiseerd. Het voer wordt bijvoorbeeld automatisch bij de kippen gebracht op vaste tijden. De dieren weten feilloos wanneer dit is en stellen hun dagelijkse ritme hierop af.

Een klimaatcomputer zorgt voor optimale luchtkwaliteit in de stal en ook de temperatuur is computergestuurd.

De uitloopluiken gaan elke dag automatisch open. Zo zijn de dieren niet afhankelijk van ons, maar worden ze elke dag op exact hetzelfde tijdstip naar buiten gelaten. Ze rekenen hier ook echt op.

’s Avonds als het schemert, trekken de kippen terug naar de stal omdat er in de stal licht blijft branden. Als het echt donker is, zitten alle kippen binnen en gaan de luiken automatisch dicht. Er blijft vrijwel nooit een kip buiten achter.