De eiberg is een FEIT!!

Grootste eiberg staat in Eibergen

 zaterdag 04 april 2015, 18.04 uur. De pluimveeteams van BIG Challenge, veehouderij tegen kanker, bouwden vrij- en zaterdag de eiberg bij Gussinklo Pluimveehouderij in het Gelderse Eibergen. Enkele minuten voor 18 uur werd de top bereikt.

    In een tent bij legpluimveehouders Bart en Maartje Gussinklo startte Bart met twee medewerkers vrijdag toen Van Beek de 40.000 eieren had afgeleverd met de basis van de eiberg. In een bed van zand op een houten stellage legden zij 3.600 eieren en daarop een halve laag. Een dag werk met drie personen.

Van Beek leverde gesorteerde eieren van 63 gram. Bart Gussinklo bouwde met ongesorteerde eieren een proefberg van 12.000 eieren. ‘Met gesorteerde eieren van hetzelfde gewicht is de berg stabieler’, zegt Bart Gussinklo.

Bouwen

    Zaterdagochtend startte de eerste shift pluimveedeelnemers van BIG Challenge om 9 uur. Aan de hand van de bouwtekening van Bouwbureau Pit legden ze bruine eieren die de 21 bochten van de Alpe d’Huez weergeven.

Met een rolsteiger legden continue twee personen de bovenste lagen. Al snel bleek dat de eieren gingen kantelen en was een extra verspringing nodig.

Teamwork
Na een gezamenlijke lunch nam de tweede shift pluimveedeelnemers het stapelen over. Eensgezind wordt er samengewerkt. Kritieke momenten volgden. Maar net als met de strijd tegen kanker: opgeven is geen optie. Net voor de klok van zes uur is de berg klaar.

De berg heeft van bijna 3.000 kilo, is 1.65 meter hoog en telt in totaal 38.880 eieren. Het bouwwerk oogt geweldig. ‘Een prachtig resultaat! ‘Wij zijn er trots op en blij dat Guliker en Roodbol de berg sponsoren met €1500’, aldus Gussinklo.

Kom kijken

      Op Tweede Paasdag houdt

Gussinklo Pluimveehouderij, Borculoseweg 76 in Eibergen

     een open dag met streekmarkt. De eiberg is te bezichtigen en donaties voor BIG Challenge zijn van harte welkom. De pluimveedeelnemers gaan met Alpe d’HuZes naar de top op 4 juni 2015.
Auteur:Monique van Loon
grootste-eiberg-van-nederland-in-eibergen grootste-eiberg-van-nederland-in-eibergen
 Bekijk het filmpje rondom de eiberg tijdens de open dag Nieuwsuitberkelland.nl on maandag 6 april 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.