Even automatische pauze :0)

Onze Boer-Der-EI automaat heeft een zomerstop nodig tot 1 september. Of was het voor de eileiders ;).

Daarna zal hij terug in werking zijn en klaar om je non-stop te bedienen voor de volgende 2 jaar! Ondertussen kun je ons laatste nieuws bekijken in on eiernuuts. De slagers, groente en fruit en andere delicatesse winkels hebben nog een voorraad!

Fijne zomer gewenst!

Protëine, smaak…..

Een ei is meer dan alleen een bron van eiwitten; het is een voedzaam voedsel dat eiwitten bevat samen met verschillende andere essentiële voedingsstoffen. Eieren zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die het menselijk lichaam nodig heeft. Eiwit is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de groei en reparatie van weefsels en speelt een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties. Naast eiwitten bevatten eieren ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines (inclusief B-vitamines, vitamine D), mineralen (zoals ijzer, selenium), gezonde vetten en antioxidanten. Het eiwit in eieren is voornamelijk te vinden in het eiwit (albumine), terwijl de dooier vetten, vitamines en mineralen bevat. Daarom is het niet juist om het ei alleen als een bron van eiwitten te beschouwen, maar eerder als een voedingsmiddel dat een combinatie van essentiële voedingsstoffen bevat.

En wat te zeggen van smaak? We houden van een kakelvers gezond eitje en gaan graag door!

Clubactie

𝐋𝐞𝐞𝐟 𝐥𝐮𝐮 𝐯𝐞𝐞𝐫 𝐡𝐨𝐛𝐛𝐞 𝐄𝐠𝐠-𝐜𝐢𝐭𝐢𝐧𝐠, 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞𝐮𝐛𝐞𝐰𝐮𝐬𝐭 𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝 𝐧𝐮𝐮𝐭𝐬! We hebben een plan bedacht om jullie hopelijk allemaal aan de eieren te krijgen met onze 𝐜𝐥𝐮𝐛𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞. Vanaf vandaag kun je niet alleen onze statiegeld trays terugbrengen voor een goed doel of jezelf, maar kun je ook 𝗲𝗴𝗴𝗰𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗲𝗶𝘁𝗷𝗲𝘀 𝘀𝗰𝗼𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗲 𝗰𝗹𝘂𝗯. We verdubbelen de waarde, uitbetaald in eieren voor je volgende zomer barbecue, winterkamp, leden-kerstpakket of Egg-biking clubevenement! Koop gewoon eieren op een statiegeld-tray uit onze automaat en voila – je hebt de goedkoopste versie en de mogelijkheid voor te sparen voor jezelf, een goed doel of je eigen club.

Harmonie Diligentia uit Eckelrade is de eerste club waarvoor we gaan verdubbelen. Plaats daartoe de trays in de pallet onder de linker automaat bij :clubactie de harmonie”

  1. ℂ𝕃𝕌𝔹 Wie houdt er niet van een kakelvers gezond eitje? Bovendien bespaar je niet alleen geld, maar verminder je ook je plasticgebruik – Hoppa! 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗲𝗲𝗿 𝗷𝗲 𝗰𝗹𝘂𝗯 𝘃𝗮𝗻𝗱𝗮𝗮𝗴 𝗻𝗼𝗴 𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗲 𝘀𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁𝗮𝗿𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝗲-𝗺𝗮𝗶𝗹 𝘁𝗲 𝗹𝗮𝘁𝗲𝗻 𝘀𝘁𝘂𝗿𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗶𝗻𝗳𝗼@𝗺𝗲𝗿𝗴𝗲𝗹𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗶. We houden je op de hoogte over de verzamelvoortgang. Voor de eerste 4 aangemelde clubs doen we hier de inzameling in de pallets op ons erf. De andere clubs verzorgen zelf de inzameling.
  2. 𝔾𝕆𝔼𝔻 𝔻𝕆𝔼𝕃 Andere mogelijkheden blijven: op dit moment hebben we 2 mooie 𝗱𝗼𝗲𝗹𝗲𝗻 – KWF en ons Huppelpad.. Voorheen ging geplaatste trays in de automaat naar KWF , momenteel naar ons huppelpad. Samen hebben we al meer dan 2000 euro verzameld!
  3. 𝕁𝔼ℤ𝔼𝕃𝔽 𝗚𝗲𝘄𝗼𝗼𝗻 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝗲𝗴𝗲𝗹𝗱 𝘁𝗲𝗿𝘂𝗴 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗲𝘇𝗲𝗹𝗳 kan op de eerste zaterdag van elke 𝗘𝗩𝗘𝗡 maand en uw trays persoonlijk afgeven. U krijgt een voucher in ruil! Bovendien geven we bij elk aantal inleverde trays een gelijk aantal gratis eieren!De volgende dag is 5 augustus, dus noteer het in jullie agenda’s! Van 10.00 uur tot 12.00 uur. Wie houdt er niet van gratis eieren? (daarna is het 7 oktober)𝗘𝗹𝗸𝗲 𝗱𝗮𝗴 𝗸𝘂𝗻𝘁 𝘂 𝘂𝘄 𝘁𝗿𝗮𝘆𝘀 𝘃𝗮𝗻𝗮𝗳 𝟭𝟬 𝘀𝘁𝘂𝗸𝘀 inleveren. Spaart u er 14 dan maken wij er 16 van. Spaart u er 20 dan men we er 24 van. Een ander aantal wordt terugbetaald voor 50 cent per stuk.

Laten we die trays in beweging houden en samen wat leuks ervan maken! De actie loopt tot 31 maart 2024!#clubactie#sponsoring#eieren#milieubewust#statiegeld#hergebruik#boerdereiautomaat#eierenautomaat#versautomaat#eggchallenge#eggcellent#eggciting#scouting

0 opmerkingen

Schrijf een opmerking…

Bericht bekijken op Facebook

Huppelpad

geluk zit in kleine dingen | huppelen | goede voornemens

Wat wij wensen

We zijn voornemens ( zomer 2022) een huppelpad te maken met aan weerszijden bloemen en onderaan het pad een bankje. Het wandelpad is tijdelijk van aard en alléén voor de wandelaar; huppelend, slenterend of sprintend. Verboden voor fietsers, paardjes en loslopende hondjes. Honden aan de lijn zijn prima. We hopen op veel huppelende blije mensen, jong en oud #huppelenmetmmmEi #huppelpad

Bloemen verbinden

De geur en de kleur van de bloemen; voor het oog van de mens, de zaadjes voor de vogels; de nectar voor de insecten. De boer voor de buur, en de burger voor de boer en omgekeerd. #verbinden

Hoe kun je doneren

Koop een tray (30), pak je doosjes zelf in en stop het in een afgesloten vakje. Zijn 30 eitjes teveel maar wil je toch doneren; vul het lege eierdoosje met een muntstuk en wij zorgen ervoor dat het in de pot komt voor het pad.

Onze zonnebloemen 2020 Foto Paul & Ank

Goede doelen

We gaan de goede doelen opbrengst van de trays in 2022 vereenvoudigen.  

  • Het insectenhotel wordt huppelpad. De pot is al besteed aan 2 hotels. Als de bloemen van het pad bloeien plaatsen we nog 1 hotel. 
  • De voedselbank donatie, 1000 eieren per 2 weken, gaat door echter de extra aanvulling willen we graag gebruiken voor de voedselbank van de insecten; het huppelpad. 
  • KWF blijft wel bestaan; de ruime 1000, blijft in de pot echter de lege trays in de gesloten vakken van de automaat worden nu automatisch toegewezen aan ons huppelpad. 

Einde van het pad

Een dartelend konijn of ree…een mens…en t mag…alleen huppelend…in ieder geval te voet.

Als we zien dat er te weinig gehuppeld wordt, heffen we het pad op. en wordt alles neergeknuppeld…nou ja opgeheven dus.

Passie voor passie

Huppelend door het leven

Van zonnebloemen en een bloemenstrook in de tarwe naar een huppelpad. Tja hoe kom je op het idee 🙂 huppelen met een ei…… huppelen met mmmei

Onze Bloemenstrook 2020. Foto: Sanne Creuels Photography

Vergeten te zaaien

Door een foutje tijdens het zaaien van de tarwe ontstond in 2020 het idee om niet opnieuw tarwe te zaaien maar een bloemenveld erin te zaaien. Het resultaat was supersjiek. Geen gewas, dat we normaal als boer verbouwen maar bloemen. Gewoon voor de mens, de bij en de vogel. We hebben veel onkruid moeten wieden echter het voelde ontzettend rijk om er ook doorheen te dartelen. Al ben je 50! Dus voor herhaling vatbaar!

Activiteit op de akker 

Het veld, de akker, het bouwland is bedoeld en gekocht om een teelt groot te brengen. Eenmaal per jaar zaaien we, nadat we de bodem verrijkt hebben met kippenmest en natuurcompost, een gewas. Tarwe, mais, spelt, bieten, bonen.  De oogst wordt verkocht en zo hebben we beleg op onze boterham naast ons ei.  De zonnebloemen op ons andere veld waren een proefteelt en gewoon voor de leuk  

En ander veld van ons met gras wordt sporadisch gebruikt door wild kampeerders of als uitloopweide van de hond. Daar worden we niet blij van . Het veld, de akker, is net een grote moestuin. Het veld, gewoon gekocht met een hypotheek is onze eigendom en voor ons als boer een bedrijfshulpmiddel. Je verzorgt de bodem, zaait en oogst. Als mensen door wei of akker lopen of zelfs gewassen zich toe eigenen; het went nooit. Heb respect voor eigendom. Begrip voor een opmerking is er soms niet. Crossen op eigen land wordt gepubliceerd als eerste zwarte cross. Ik hoop stiekem op editie 2 en 3. Het was puur fun. Maar alle gekheid op een stok. Wij duiken ook niet ergens achterom in een zwembad op een bloedhete dag omdat het zo heet is. Ook plukken we geen bloemen bij de buren omdat het toch binnenkort gaat vriezen. Aafblieve zeggen we dan. Maar terecht ,we hebben veel grond. Dat moet iets opbrengen, want voor niets schijnt de zon. Een zonne-akker zien we niet zitten, wel een zonnige akker met een gewas naar keuze van ons en een rijke bloemenstrook. De gewassen rouleren altijd in ons bouwplan, zodat de grond niet uitgeput raakt.

Onze Akkerrand 2020 Foto Colorful_kimmes

Door de eiverkoop raken we steeds met meer mensen en wensen in aanraking. Biodiversiteit, verbinden en t milieu hopen we met deze wens weer op te krikken. Het geluk zit hem vaak in kleine dingen. De boer is niet vaak op vakantie dus de activiteit vindt plaats rondom zijn boerderij. In ons geval Eckelrade. We hopen op uw steun. Wij gaan er in ieder geval voor dit jaar. De beste wensen nogmaals voor 2022. Gezondheid kun je niet kiezen. Geluk zoeken en weerstand behouden wel. Middels de verkoop van onze eitjes, de soepkippen en de gewassen hopen we op een langdurige relatie met ons land met ieder jaar mooiere ingevulde wensen. 

We hebben inmiddels een plannetje voor de bank: https://www.plasma-wereld.nl oet Ikkelder kwam samen met een broedsel van ons tot een leuk idee. Wordt vervolgd.

Sophine de sophin

Op deze dag kunt u goedkoop onze soepkip kopen. Ze is diepgevroren en uiteraard antibiotica-vrij

Het gaat om t geraamte of anders gezegd de fundering.

De winter periode. Men keert naar binnen. Soms overgeleverd aan eenzaamheid maar ook geweldige winterse taferelen. Zowel binnenshuis en buitenshuis. Binnen in je lichaam gaat t niet over versieren of eenzaamheid. Het gaat over zuiver voeden

Vanuit t diepste van de botten; t merg zit de beste voedende kracht. Het kost dan ook even tijd om dat in een bouillon te krijgen. Een dubbeldoel van de legkip; krachtige kippenbouillon!

Hoe je t maakt? Och eigenlijk simpel en voor t vlees is t misschien ff een dingetje maar even plukken en dan heb je ook weer wat

Vanwege Corona hebben we een thuisvideo gemaakt. Ten alle tijden kunt u appen over vragen over de bereiding. Onze kippen lopen muv ophoktijd buiten; gras pikkend in de wei bij MergellandEi. Geen antibiotica of andere middelen. Gewoon zuiver voer in de stal. De grondstof voor een mooie bottenbouillon.

Het recept op “papier”

Wiedewiedebietpiet

Vertel Verbind 🎉❤ Ver wen 

Omdat niets normaal is; de bietenboot; bracht ons een mooie attentie. 

Suiker samen met ons ei is de basis voor veel wafel recepten. Hopelijk doen we in 2022 er een schep bloem 🌾 via Koen van onze tarwe er bovenop en dan heb je Heel MergellandEi Bakt in een eierdop😃 ! Lees verder

Vaccins, Papier Windmolenwieken, Plastic……ontdek t in onze nieuwsbrief; download of haal het op in onze boer-der-ei-automaat met een gratis attentie vanaf 20 eitjes; op is op

Onze bietenhoop 2021 Leisendel

De biet biedt meer oplossingen dan voeding. Ontdek t in onze nieuwsbrief of haal de info folder op bij onze automaat vanaf aanstaande woensdag…..op is op…..misschien heeft Piet nog een verrassing achter gelaten ;))
“Wiedewiedebietpiet” verder lezen

Insectenhotel

🥳🥳 #insectenhotel van #vivara is net geleverd.

Gesponsord door de klanten van Mergellandei door de 🥚 statiegeld trays te doneren aan 1 van onze goede doelen ( welk doel gesteund wordt is afhankelijk waar je de tray plaatst in de pallets). Alvast dank!! Onze volgende wens is een bankje langs een van onze velden. Heeft u een beter plan? We horen t graag.

Gebruik op een statiegeld rekje vermindert kartonnen dozen dus milieuvriendelijker. ook bent u altijd goedkoper uit met een tray.

Honing

🍯 🐝 𝕭𝖎𝖏 𝖎𝖓 𝖔𝖓𝖟𝖊 🐓 𝖜𝖊𝖎

Na een cursus imkeren, overigens niet afgerond, tot t besef gekomen werk genoeg hier op en rondom ons erf 🐓😀. Maar een bijenkast en t volgen ervan leek ons wel leuk.

Ieder zijn vak en hobby😎😀

De bloemenstrook🌺 werd vorig jaar aangelegd en in de wei wordt klaver 🍀 elk jaar groter in aandeel. Kortom voedsel voor de 🐝 🦋 hommel etc.

Dus op naar Kenny van #beeingpure en daar maakte we kennis met Willemien. Zij heeft een passie voor natuur. Ze houdt honingbijen en roofvogels; verzorgt workshops en demonstraties.

Nou Honing zuigen was een demonstratie die ik in onze wei mee maakte 🤪😀 heerlijk.

Honing 🍯 van eigen wei is nu gerealiseerd dankzij BEEing Pure en Beeing Nature en vanaf overmorgen te koop in onze automaat. Het is een lichte honing. Van bloemen dus. Voor meer info volg de pagina’s van BEEing Pure en Beeing Nature. Ieder zijn vak.

Wij zijn druk bezig met de laatste loodjes van t op orde maken van onze Kippenstal. Er zijn weer wat onderdelen vervangen en opgeknapt zodat we er weer volle bak met onze dames er tegen aan kunnen komende 2 jaar.

Wereldeidag2021

7 oktober; de dag voor de echte Wereldeidag, toog ik met een bakfiets met eitjes naar Provincie Limburg om de Limburgse vlag op te halen. Samen met de bode bonden we de mooie vlag aan de #blijmeteenei vlag. Toen verder op de fiets ; Eerste opstakel was onder de spoorbrug door. Vlag van 3,80m was voor vele fiets bruggen te hoog. De bakfiets was electrisch echter standje 1 en uit mocht gebruikt worden. Nou de 1e 20 km’s geluisterd behalve de Kruisberg op en daarna toch eens doorgeschakeld en soms weer terug. De tijdsdruk was hoog. 4 uur en 60km later kwam welkome aflossing. Ondertussen droog gevlogd🙈🤪😂 en veel blije gezichten en gekakel gehoord én 25 eieren zomaar kwijt geraakt 🙈. Vlaai pilsje en koffie smaakte goed evenals de lekker kaas en sjnaps en water. S avond lekker een broodje gegeten bij een tot gisteren onbekende pluimveehouder. Alleen daarvoor is het ook al mooiDoel is Noord en Zuid. Bruin en wit 🥚samen verenigen in Barneveld voor #wereldeidag2021 en daar tot de conclusie komen na de reis door de pluimveehouder dat het om de inhoud gaat. Elk ei is dan gelijk. Dat het gezond is hoef je ons natuurlijk niet uit te leggen.

7 oktober was dag 1. Ik stond 120 km hogerop in t land. Opgehaald en 12 uur later weer thuis. 8 Okt. gaat de reis verder richting Barneveld met andere pluimveehouders. Zaterdag barst t ei festijn in Barneveld los. Iedereen is welkom. Volg de mmmEggies en #blijmeteenei op Twitter. einde bericht en spam 😂Onderweg heb ik iets verstopt….ik heb nog geen telefoontje gehad…..aanwijzing….4e foto……in de buurt van Provincie Limburg.

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/10/07/op-de-bakfiets-met-eieren-naar-barneveld

Boer-der-ei met pulle-eikes en dubbeldooiers

In onze boer-der-ei automaat in Eckelrade zijn weer dubbeldooiers te vinden van onze pulle. Uiteraard zijn er ook pulle eikes. Langzamerhand nemen we weer dankbaar afscheid van de tijdelijke oplossing van collega eitjes en schakelen weer 100% terug naar eigen eitjes. De dubbel dooiers zijn een piek in de eerste weken van de leg van onze jonge pullen. Zolang de voorraad strekt!

Pulle-eikes

Nee, ze zijn niet gekrompen 😉 Een hen is een vrouwelijke kip, Alle kippeneieren zijn dus henneneieren. Toch wordt met een henneneitje geen ‘normaal’ kippenei bedoeld. 

Henneneitjes zijn de allereerste lichting eieren die een kip legt. Een leghen gaat op een leeftijd van zo’n 20-21 weken (rond de 4 maanden dus) de eerste eitjes leggen. Die eieren zijn kleiner dan de gewone kippeneieren en slechts 3 tot 4 weken beschikbaar. Daarna worden de eieren groter en dan noemen we ze geen henneneieren meer. Fijnproevers roemen de smaak van henneneitjes en spreken ook wel over kaviaar van de kip. Het is dus een echte delicatesse! Klein van stuk en vol van smaak.

Henneneitjes hebben in verhouding veel dooier, maar ook stevig eiwit, wat het een fijn ei maakt om te pocheren. Ze doen het ook uitstekend als garnering en hebben natuurlijk een ideaal formaat om mee te gourmetten. En wat te denken van Schotse eieren of eierballen. Ook leuk:vnatuurlijk geverfde Pulle-eikes of gewoon een lekkere uitsmijter voor de croque madam. (tips en tekst komen voornamelijk van de “EIEIEI” website onder het motto samen blij ;)))

Onze kippen zijn nu dik 23 weken, bijna een half jaar dus. Jonge hennen heten op zijn Limburgs : Pulle……dus 😉 Pulle-eikes.

Voor meer info, tips en/of vragen: www.mergellandei.nl

Hartelijk dank en maak er iets lekkers van! 

Vriendelijk groetend

Guus & Vera Lardinois/ MergellandEI Eckelrade

Pulle eikes. Ze zijn er weer

🎉🎉🎉🐓🐓🥚🍳Veer kinne Wir beginne want veer hobbe nuu hinne 🎈🎉🐓

Vandaag de 1e emmer met eitjes geraapt. De kippen zijn nu 18,5 week dus t is eigenlijk nog heel vroeg.

We leggen de eerste 🥚 eitjes in de automaat onder de naam pulle eikes.

Ze beginnen altijd klein of we denken over een dikke week zelfs met 🍳 dubbeldooiers.

Eerst zal de wintertuin weer open gaan en dan over een aantal weken de ☀️ wei.

Een ei van een jonge kip is klein en hard van schaal. Bij het koken van deze eieren gaat er géén één kapot normaal gesproken. Ook zitten in de grotere eieren vaak een dubbele dooier

Laat ze smaken!

Bij vragen tips, tops en flops neet lang helle altied belle.

Honing

🍯 🐝 𝕭𝖎𝖏 𝖎𝖓 𝖔𝖓𝖟𝖊 🐓 𝖜𝖊𝖎

Na een cursus imkeren, overigens niet afgerond, tot t besef gekomen werk genoeg hier op en rondom ons erf 🐓😀. Maar een bijenkast en t volgen ervan leek ons wel leuk.

Ieder zijn vak en hobby😎😀

De bloemenstrook🌺 werd vorig jaar aangelegd en in de wei wordt klaver 🍀 elk jaar groter in aandeel. Kortom voedsel voor de 🐝 🦋 hommel etc.

Dus op naar Kenny van #beeingpure en daar maakte we kennis met Willemien. Zij heeft een passie voor natuur. Ze houdt honingbijen en roofvogels; verzorgt workshops en demonstraties.

Nou Honing zuigen was een demonstratie die ik in onze wei mee maakte 🤪😀 heerlijk.

Honing 🍯 van eigen wei is nu gerealiseerd dankzij BEEing Pure en Beeing Nature en vanaf morgen te koop in onze automaat. Het is een lichte honing. Van bloemen dus. Voor meer info volg de pagina’s van BEEing Pure en Beeing Nature. Ieder zijn vak.

Wij zijn druk bezig met de laatste loodjes van t op orde maken van onze Kippenstal. Er zijn weer wat onderdelen vervangen en opgeknapt zodat we er weer volle bak met onze dames er tegen aan kunnen komende 2 jaar.

Einde verkoop bruin ei!

Keuzestress……

Het einde nadert van de kleuren keuzestress en daarbij ook het einde met de keuze overdekte uitloop (ons bruin ei) of vrije uitloop (ons wit ei)!

Sinds de start van ons bedrijf in 2004 hebben we bruine kippen. De kippen mochten in de stal scharrelen met iets extra’s; de overdekte uitloop.
Een wat? Een overdekte uitloop! Anno nu 1 van de verplichtingen bij het Beter Leven 1 ster keurmerk.
In 2004 waren afnemers waren nog niet klaar voor deze keuze. Dat betekende geen extra waardering voor ons ei. Alleen voor de kip. We hebben scharrel met overdekte uitloop altijd graag gedaan. Echter de vrije uitloop; een eis voor het Beter Leven 2 ster Keurmerk, geeft ons en de kip echter een veel mooier beeld; dagelijks van 10:00 tot zonsondergang toegang tot de weide. Ons witte ei was geboren.

Een wit ei…….hier was het ook even wennen, maar we moesten wat 😉
In 2015 hebben we de keuze gemaakt om te veranderen naar meer welzijn voor de kip en meer waardering voor het ei; het vrije uitloop ei; ons witte ei. We zijn in die jaren nooit in aantal kippen gegroeid. De scharrel eiprijs daarentegen ook niet. Dus we moesten een keuze maken tussen groeien of veranderen.
We wilden graag een overgangstermijn voor onze klandizie van MergellandEi. We vonden de verplichte prijsstijging voor het vrije uitloop ei van 3 cent/ei teveel.

Inmiddels zijn we weer wat jaren verder en genieten van grotere klandizie en bijbehorende werkzaamheden. Het “Vrij in de wei” ei heeft gewonnen en daarvoor zijn we dankbaar. Ook in ophokperiodes die dit jaar erg lang duurt, wordt ons witte ei gekocht. Dat betekent dat men het de kip gunt dat ,als t weer mag, ze weer dagelijks naar buiten kan. Ook wordt het ons gegund om met deze houderij en investering door te gaan. Oprecht dank!

De keuzestress willen we echter beperken met ons gemengd bedrijf. We hebben een legpluimveehouderij en akkerbouwbedrijf. De gevraagde duurzaamheid issues in de maatschappij vinden we leuk om te volgen en spelen hier graag op in als we dit willen. Zo kopen we al geruime tijd onze witte kippen terug als soepkip. Te koop bij ons om zelf een krachtige Bouillon te trekken en van het vlees maakt u een heerlijk gezonde ragout voor een ouderwets pasteitje. Als beloning voor de verkoop zaaien we geheel op eigen kracht een bloemenrand/strook op onze percelen (gedeeltelijk een- en meerjarig).
Ook verminderen we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door ook te eggen. Ploegen is al 17 jaar niet meer het geval. Het bodemleven van onze akkers, verrijkt met de mest van onze kippen en gemengd met natuurcompost brengt ons jaarlijks verschillende gewassen; veelal bestemd voor veevoer, suikeropbrengst, of als proefteelt. Spelt, haver, bonen en zonnebloemen waren/zijn zo’n proef. Een wens dat er bijvoorbeeld een granola van gemaakt zou kunnen worden zou top zijn, maar ontwikkeling, tijd en hoeveelheden zijn nog belemmeringen.

Eggen

Wat we willen aangeven is dat we als boeren, ondernemers nooit stil zitten. Ook niet met onze gedachten. Dus wij hebben wel keuzestress maar we maken zelf niet meer de keuze voor 2 verschillende kleuren eieren en 2 houderijen. We hopen op begrip dat we 100 % gaan voor nog meer welzijn en onze keuze voor de witte kip en het witte ei in verband met duurzaamheid. U heeft meer zintuigen die uw smaak beïnvloeden. Die willen we graag prikkelen.

alle puntjes op de i van het ei maakt ons ook blij

Lemoncurd

Ingrediënten

6 eetlepels ongezouten boter

3/4 kopje suiker

2 eieren

5 eidooiers

3/4 kopje versgeperst citroensap

schil van 2 citroenen

snufje zout

Meringue

5 eiwitten

1/2 kopje suiker

1/2 theelepel wijnsteen ( bakzout kan ook)

1 theelepel vanille

Korst

8 eetlepels geplette vanillewafels

1/4 kopje fijngehakte amandelen

2 eetlepels gesmolten boter

Bereidingswijze

Lemoncurd

In een mixer of in een middelgrote kom met een handmixer, klop de boter tot room samen met de suiker. Klop de 2 eieren en de 5 eidooiers, het citroensap, de citroenschil en het snufje zout erdoor.

Breng over naar een middelgrote sauspan en kook op middelhoog vuur, af en toe roeren tot het mengsel is ingedikt.

Haal van het vuur.

Meringue

Doe het eiwit, de suiker en de wijnsteen in een schone, middelgrote hittebestendige kom. Plaats boven een pan met een centimeter of twee kokend water erin, zodat de bodem van de kom net het oppervlak van het water raakt. (Au bain Marie)

Klop het mengsel ongeveer 5 minuten of tot het eiwit warm aanvoelt.

Haal van het vuur en klop met schone kloppers totdat je stijve pieken kan vormen.

Korst & serveren

Combineer geplette wafels en amandelen met gesmolten boter in een kleine kom. Meng goed.

Verdeel het mengsel over 6 – 8 parfaitglazen of -potten. Hoe kleiner de glazen, hoe meer schuimgebakjes je maakt. Tik op de potten om de kruimels waterpas te zetten.

Giet lemon curd in een spuitzak. Je kunt ook een diepvrieszak met sluiting gebruiken en het uiteinde eraf knippen om een spuitzak te vormen. Spuit het mengsel gelijkmatig in de parfaitpotten.

Herhaal met de meringue, verdeel en laat m smaken

Een wit ei saai?

Een wit ei saai? Nee!! Je kan er in een 🤚 omdraai met een ui schil een kleurtje aangeven. Andere tips ontdek je o.a.in onze paasfolder. Kijk eens op hier op onze site #mergellandei #pasen2021 #eralsdekippenbijzijn #natuurlijkeproducten #natuurlijkverven.

De leuke eitjes en foto links onder is van vorig jaar; helemaal homemade dor Nancy 😉 Thanks. De foto rechts is van onszelf. De witte eitjes werden met een paar schiletjes van uien gekookt. De groene met spinazie

Overigens kook je het beste een ouder ei indien je deze gaat pellen!. Dan zit er namelijk meer plaats tussen de schaal van het ei en het welbekende velletje rondom het eiwit. Wij gebruiken voor de pasen eitjes van 2 tot 4 weken oud.

Vers uitlepelen doen we het liefst met een knalvers eitje :).

Kooktip?

Gele uien; maakt witte eieren geel en bruine okergeel

Kurkuma: maakt witte eieren geel en bruine okerkleurig ( alternatief is goudsbloem)

Rode uienschillen: maakt witte eieren lavendel en bruine eieren paars

Rode kool; maakt witte blauw en bruine donkergroen

#uischil #kurkuma #rodebiet

Ophokplicht duurt voort

Overdekte uitloop

De ophokverplichting vanuit de overheid duurt voort. Omdat het tij altijd kan keren is er een overgangstermijn van 16 weken. Na deze tijd verliest de vrije uitloop kip/ei haar status en zijn we verplicht te coderen met stempelcode 2; een scharrelei. Op de MergellandEieren staat dan tijdelijk een scharrelprint omdat de hennen al meer dan
16 weken binnen moeten blijven ter voorkoming van vogelgriepbesmettingen vanuit de natuur.

De kostprijs van MergellandEieren blijft ongewijzigd door de gedane investeringen om de kippen als vrije uitloop te kunnen houden. Zo zit er aan de stal een overdekte uitloop waar de
hennen ook tijdens het ophokken veilig een frisse snavel kunnen halen.
Wij hopen op uw begrip voor deze situatie. Het liefst zien wij de hennen weer zo snel
mogelijk buiten scharrelen. Ze zijn gewoon gewend om naar buiten te gaan en gaan zich dan sneller vervelen. Een goed verenpak behouden is dan de uitdaging. Verveling kun je beperken door bijvoorbeeld voldende strooisel aan te bieden. Zo leer je ze te blijven pikken naar de grond en niet naar elkaar.

Guus en Vera Lardinois

111 eitjes 11,11 kilo spek

Spek en eieren voor carnavalsverenigingen

Een mooi gebaar om te verenigen en te verbinden in deze maffe Corona tijd. Door onze gemeente opgelost om alle verenigingen een hart onder de riem te steken en gratis een pakket aan te bieden als goed fundament om verder te gaan😀👌. Wij als kippenboer zijn blij met deze gezonde reclame. Nu op naar een betere weerstand voor allemaal en dan weer Sjeng aan de geng volgend jaar.

https://youtu.be/0iH2I4vlwPsVideo Spek en Ei voor de Prins

𝑳𝑬𝑻 𝑶𝑷 : 𝐀𝐚𝐧𝐠𝐞𝐩𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐩𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠𝐬𝐭𝐢𝐣𝐝𝐞𝐧

De eier automaat blijft deze week tussen 9:00-17:00 gevuld met rauwe eitjes. Het is geen water wat we verkopen 🤪 dus een eitje bevriest niet bij nul graden.

𝑴𝑨𝑨𝑹

Een paar ❄️graden onder 🌡 nul kan t 🥚 hebben 𝐦𝐚𝐚𝐫 𝐨𝐦 𝐠𝐞𝐢𝐧 𝐠𝐞𝐤𝐫𝐚𝐚𝐤 𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐨𝐨𝐫𝐳𝐚𝐤𝐞𝐧 (𝐰𝐚𝐧𝐭 𝐝𝐚𝐭 𝐠𝐞𝐛𝐞𝐮𝐫𝐭 𝐚𝐥𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐞𝐢 𝐛𝐞𝐯𝐫𝐢𝐞𝐬𝐭) 𝐡𝐚𝐥𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐦𝐚𝐚𝐭 𝐥𝐞𝐞𝐠 ‘ 𝐬 𝐧𝐚𝐜𝐡𝐭𝐬.

🎶ℍ𝕚𝕖 𝕘𝕖𝕚𝕥 𝕥 𝕜𝕣𝕒𝕒𝕒𝕒𝕒𝕜𝕖 🥶, 𝕙𝕚𝕖 𝕘𝕖𝕚𝕥 𝕥 𝕜𝕣𝕒𝕒𝕒-𝕒𝕙𝕒𝕒𝕒𝕒𝕜𝕖 ❄️☃️⛷ 🎶

Veul plezeer in de sjnie doa boave. Hie kin veer gewoon optocht loape op de sjtroat mer of dat zoa ein Gooi idee is🤪🙈
♥️😀🟢
Alaaf.

Ohne gentechnik….!

Al onze eieren voldoen aan de eisen van t keurmerk “VLOG” . Dat staat voor (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik). “
Een andere benaming is “Non GMO”

Met genetische modificatie (GM) worden de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten veranderd. Steeds meer consumenten hechten aan duurzame voeding en kiezen daarom voor levensmiddelen die zonder het gebruik van gentechniek zijn geproduceerd.

De Duitse organisatie Vlog (Verband Lebensmittel ohne Gentechnik) heeft hiervoor met de sterke steun van talrijke belanghebbenden een uniforme productie- en teststandaard “Zonder genetica” ontwikkeld.

Wanneer consumenten het zegel “Ohne GenTechnik” op een product zien, geeft het hen de zekerheid dat het geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevat.

Vlog certificaat: levensmiddelen zonder gentechniek

Qr scanner

🥳 ℚℝ ℂ𝕆𝔻𝔼 𝕊ℂ𝔸ℕℕ𝔼ℝ


Links onderaan zit een scanner. De QR code die u krijgt via Whatsapp kunt u hier gebruiken Let op; De automaat geeft geen geld terug dus wellicht dat je moet bijpinnen anders ben je het tegoed kwijt.


👊 KOM MAAR OP MET DIE TRAYS💪

Trays graag inleveren per minimaal 10 stuks via onze automaat of de 1e zaterdag van de even maand tijdens de actie dag. Doorsparen is meer!!; Bij 14 trays krijgt u iets extra’s van ons. Lees hier hoe.

𝑺𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒌𝒍𝒂𝒂𝒔 𝒃𝒆𝒔𝒕𝒂𝒂𝒕…𝒊𝒌 𝒉𝒆𝒃 𝒎 𝒐𝒏𝒕𝒎𝒐𝒆𝒕

Een paar weken geleden kregen we bezoek van iemand die aan de voedselbank één jaar lang verse 🥚 eieren wilde doneren . Wij leveren de eieren en de mijnheer betaalt ons.
💝 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐤𝐣𝐞 𝐞𝐫𝐨𝐦 𝐞𝐧 𝐤𝐥𝐚𝐚𝐫. 𝐍𝐢𝐞𝐭𝐬 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐝𝐨𝐞𝐧

Mooi dat we hieraan mee mogen bijdragen. Wie weet wat er nog meer van komt.

Om vanuit onze kant deze actie te steunen gaat In de week van 𝟏 𝐭/𝐦 𝟓 december de opbrengst van de 𝐠𝐞𝐝𝐨𝐧𝐞𝐞𝐫𝐝𝐞 trays naar de voedselbank voor extra eitjes. (Normaal gaat de opbrengt naar KWF).

Niet vergeten 5 december is inleverdag van de hergebruik kunststoffen trays.

𝓕𝓲𝓳𝓷 𝔀𝓮𝓮𝓴𝓮𝓷𝓭.

𝐃𝐞 𝐝𝐨𝐥𝐤𝐬𝐭𝐞𝐞𝐤 𝐝𝐨𝐨𝐫 Corola Schouten

U kent me niet
Ik ken u wel

U leidt mij
Ik lijd door u

Van 𝐆𝐄𝐋𝐎𝐎𝐅 𝐇𝐎𝐎𝐏 𝐄𝐍 𝐋𝐈𝐄𝐅𝐃𝐄♥️ voor t boerenvak blijft de passie ♥️ overeind.

Weliswaar met een bloedend hart door uw messteken 🩸

Dit is uw geweten..

#beroepsverbod #Omgevingswet

codeoranje #stikstofwet

“𝐃𝐞 𝐝𝐨𝐥𝐤𝐬𝐭𝐞𝐞𝐤 𝐝𝐨𝐨𝐫 Corola Schouten” verder lezen

Vogelgriep

Het vogelgriepvirus heeft al enkele weken Nederland bereikt en zorgt voor ziekte en sterfte van zwanen, ganzen etc.

Onze kippen zitten, helaas maar ook veilig, binnen; verplicht door de overheid.
Zo hopen we geen besmetting vanuit de trekvogels te krijgen naar eenden, kippen, kalkoenen bedrijven…..

𝐇𝐨𝐛𝐛𝐲 𝐦𝐚𝐭𝐢𝐠 𝐠𝐞𝐡𝐨𝐮𝐝𝐞𝐧 𝐩𝐥𝐮𝐢𝐦𝐯𝐞𝐞;
Ook een kip/eend/kalkoen bij een burger/particulier kan dit krijgen. De impact is alleen kleiner….bij ons is t een ramp😨

We krijgen wekelijks een vraag of we kippen verkopen….. doen we 𝐧𝐨𝐨𝐢𝐭 en vooral 𝐧𝐮 zou t 𝐧𝐢𝐞𝐦𝐚𝐧𝐝 moeten doen….

Gele doosjes voor scharrel met overdekte uitloop bijna op

Vijf jaar geleden zijn we gestart met vrij in de wei Inmiddels zijn we vijf jaar verder. De vrije uitloop vinden we leuk en bevalt ons goed. Laten zien wat je hebt.

Het concept waar we in 2004 mee zijn begonnen; scharrel met overdekte uitloop is ingehaald door de tijd en past niet meer bij onze bedrijfsvoering. Dat betekent dat we medio volgend jaar geen bruine eieren meer zullen hebben van overdekte uitloop.
Onze verpakking is bijna op.

Door Corona zijn er meer verpakkingen gebruikt dan gepland.

Dus medio volgend jaar: enkel en alleen t gewenste vrij in de wei bij MergellandEi. 💝

Coronabox Maastricht

supportyourlocal

Samen Lokaal, Samen Mestreechteneer

Verschillende lekkernijen uit Maastricht en omgeving in één samengestelde box om zo de lokale ondernemer te steunen én de voedselbank.

Zo werden we opgebeld door 2 enthousiaste jonge mannen. De opbrengst was volledig voor de voedselbank. Ons eigen goede doel is KWF (eieren inpakken voor donatie KWF), echter het enthousiasme was te aanstekelijk. We maakten afspraken en begonnen doosjes in te pakken en bestelde zelf ook een Coronabox.

Vind heerlijke eieren van de Mergellandei terug in onze “Mestreechter Corona Box”.
Coronabox

Intussen kregen wij mooie reclame op Facebook en belandde onze kakelverse eitjes bij diverse huishoudens die dit initiatief ondersteunen. Toppie; bedankt.

Kijk eens op de pagina van dit initiatief.

supportyourlocal #maastricht #coronabox #soon #mestreech #mergelland #mergellandei #eckelrade #chickens #eggs #eieren

Ophokplicht

Tjuu….Dode Knobbelzwanen in Utrecht leiden tot algehele ophokplicht in NL voor commercieel gehouden kippen vanuit de overheid 😢 . Dat betekent vrije uitloop en biologisch mogen niet naar buiten tot nader bericht. Snap t wel. maar o zo vroeg in t jaar….dus ook bij MergellandEi. 🍀 Nou er zijn grotere problemen zeggen we dan maar. Keep gezond allemoal.🍀🍀🍀

Vrouw van de akkerbouwer; gedeelde liefde met de bodem

Next Generation

Guus is sinds zijn eerste gezaaide akker verliefd op zaaien en oogsten. Net zoals in een huwelijk is het niet alleen zaaien en oogsten maar ook verzorgen en verwennen. voeden met mest, en structuur; compost, met rust laten. Een vak apart. Ik snapte er niets van. Grond; die akker verzorg je je hele leven. Soms generaties lang. Veeboer is totaal anders. Akkerboer ben je niet 7 dagen in de week. Ook niet 24 uur. Veeboer wel; 24/7 een zorgtaak. 7 dagen in de week werk. Maar wat een mooi vak. Aardappels, wortels, bieten, tarwe, mais, spelt, rogge, erwten……voedsel voor mens en dier. De akker……Voor een buitenstaander moeilijk te bevatten. Op de foto; the next generation; onze jongste zijn eerste ingezaaide akker.

“Vrouw van de akkerbouwer; gedeelde liefde met de bodem” verder lezen

Eitjes inpakken voor het goede doel!

Zelf je ei inpakken voor t

💝♻️goede doel én milieu

💰♻️eigen doel én milieu

Het kan! Onze eieren worden vanaf 30 stuks op duurzame plastic trays verkocht waarvoor we statiegeld (50 cent)/ tray vragen. Wij reinigen deze gratis dus de borg is alleen dekkend voor de aanschaf van de trays.

50 Cent kan worden gedoneerd of je doet mee aan onze spaaractie;


  • 💝♻️ KWF ( Kankerbestrijding) Momenteel zit al € 1000,- in de pot. De bedoeling is dat ik € 5000,- bij elkaar sprokkel en dat lever ik dan in tijdens de Alpe d’Huzes. Planning is zomer 2022 of later. In 2015 hebben we meegedaan met BIG Challenge. Kijk hier voor meer. Wellicht dat t een jaar later wordt, maar de pot blijft 💯 %voor KWF🍀. Een ander doel is de voedselbank en aanschaf van een insectenhotel. U maakt de keuze 😀
  • 💝♻️Voedselbank. Een anonieme donaties maakt t mogelijk dat we elke 2 weken minimaal 1000 eieren mogen doneren. Wij vullen dit altijd aan en pakken een gedeelte uit de pot die gevuld wordt door de donaties van onze klanten.
  • 💝♻️Insectenhotel. In de pot zat 100,- . Daarvan hebben we in november 2 insectenhotels gekocht. We hebben zelf akkerranden ingezaaid door de soepkipverkoop. Een imker heeft kassen staan op ons perceel. Honing van vrij uit de wei verkopen we ook. Cirkeltje rond en voor de wilde bij, vlinder etc hebben we een 2 tal insectenhotels gekocht van de donaties. Dank! Volgende wens is een bankje 🙂

💰♻️Eigen doel van de klant: Bij het inleveren vanaf 10 rekjes krijg je bij ons 5,- retour. Doe je dit op een speciale zaterdag ( 1e van de maand) dan krijg je ook nog eens gratis eitjes. Trouwens op die dag mag je inleveren vanaf 1 rekje. Kijk voor meer info op

Werkwijze pin automaat

We hebben een filmpje gemaakt voor onze witte eierenautomaat;  De boer-der-ei-automaat zoals velen onze automaat kennen.
Als u nog vragen heeft, kom in de ochtend. We vertellen u graag hoe het werkt.
24/7 Contactloos of pinnen; geheel Corona-proof en inbraakvrij. 

klik hier voor info over de scanner voor het tegoed van statiegeld.

Sommige mensen die niet zo vaak met een touchscreen werken hebben baat bij de opmerking: “raak het scherm aan als een vrouw”…..waanzin maar het werkt :)) Fijne dag en graag tot ziens hier bij ons op het erf! Bedankt!!

Up to date

We zijn up-to-date!

en helemaal happy!! De eerste kopers bij de nieuwe automaat zijn geslaagd🥳👊Dank je wel voor de foto!!

Je kan meerdere produkten in één keer kopen. Betaal C O N T A C T L O O S of met je P I N.
De andere automaat blijft ook nog gewoon in werking.

Een bestelling voor een soepkip of andere wensen kan ook nu via de automaat; afhalen of vooraf betaald. Alles kan👊👊 dankzij ACN Groep. Bel of app even voor een bestelling, graag een dag vantevoren. We geven u dan een code en een “kind kan de was doen” 🙂

De andere automaat is inmiddels een jaar of 6 en doet het nog prima, maar kan alleen munt of biljet accepteren. Deze nieuwe is geheel geldvrij. Wel zo veilig en handig. Het speeltje heeft 3,5 maand op zich laten wachten maar super sjiek dat we uitbreiding hebben om geheel aan uw wensen en ons gemak te voorzien! Sinds Corona hebben meer mensen trek in een gezond eitje. We like ;en DANK!

#antibioticfree #chemicalfree #klopdichmereineike van #mergellandei 👊

FOTOWEDSTRIJD

#Bloeiendeboerenbuurt

We hebben de zonnebloemen 🌻 gezaaid en andere mooie bloemen🌼🌸🌺 voor de 🐝 , hommels en vlinders en zijn zelf superblij met t resultaat!

Pluk ze niet aub dan doen we t volgende keer weer. Het is ook géén wandelpad van boven naar beneden of andersom. Echt alleen voor de 🐝 🦋 🦅😀👊


Dit jaar houden we een actie. Hoe werkt het?

1. Upload uiterlijk 14 oktober 2020 een of meerdere foto’s van onze zonnebloemen in de Leisendelweg tussen Eckelrade en Sint Geertruid die voor de mais gezaaid zijn. Of de bloeiende akkerranden in de tarwe of in ons weiland achter ons bedrijf. Het perceel tarwe is ook bereikbaar via de Eijckestraat en dan met de bocht mee naar de Hondsberggrub. Let op geen autoverkeer mogelijk.

Maak er iets leuks van… maf, lief. op de kop, eeeeuh kiek mer!

2. Tag ons in het bericht @Mergellandei

3. Gebruik #bloeiendeboerenbuurt

We maken op 16 oktober a.s. 3 winnaars bekend. En ook dit jaar hebben we mooie prijzen:

1ste prijs: ontbijtje van de eierboer en rondleiding ( gewonnen door Sanne Bastings)
2de prijs: soepkip of een liter getrokken kippensoepbouillon of een bloemenkrans ( gewonnen door Colorful_kimmes)
3de prijs: mand met kakelverse eitjes ( het bedrag ter waarde van 12,50 is gedoneerd aan KWF door de winnaars en ons promotie team Ank& Paul. Hartelijk dank!)

Gemaakt door Sanne Bastings.

We kijken uit naar de inzendingen! Veel succes en plezier!

Gemaakt door colorfull_kimmes
Ons promotie team😘

We hebben mensen soms betrapt op het plukken van bossen bloemen. We hebben zonder subsidie gezaaid en veel onkruid moeten verwijderen met de hand. De passie vergaat je dan een beetje dus als we mensen zien plukken vragen we een flinke bijdrage voor ons goede doel; KWF. Ook 🥔, 🌻, 🥕, 🍐 🥜 worden geoogst of geraapt voordat we zelf kunnen oogsten of rapen. Aub respecteer ons eigendom of help, raap en breng ons ook wat….. Boeren en een bloeiende buurt kan samen ……of liever geen boeren meer en zonneparken🙈🙈🙈🙈.

De Zonnebloem als richting aanduider

Geplant voor de hommels en de bijtjes als dank voor onze soepkip verkoop van onze soepkippen! Dus promotie met die hap, zeker in deze tijd; duurzaamheid, slowfood in cittaslow, dubbeldoel en last but not least onze eigen weerstand!

Waarom staren ze allemaal naar Eckelrade?

Eenmaal geplant hebben we ze eens bekeken waarom ze zo eigenwijs met hun schitterende bloemenkopjes richting Eckelrade blijven staren. Ze kijken werkelijk naar ons bedrijf; het uitloop gebied van onze vrij in de wei kip; Slekkendel! Geweldig eigenwijs ! Na een zoektocht op Google bij deze enige leuke info:

Overdag draait de gesloten bloemknop van deze zonaanbidster mee met de stand van de zon. Ze wil zoveel mogelijk licht verzamelen en draait overdag van oost naar west. Bij zonsopkomst keer de bloem terug naar de oostelijke stand. Eenmaal in de bloei kijkt ze permanent naar het Oosten. In dit geval naar ons bedrijf in Eckelrade #heliotropisme

Ze zullen bloeien van juli tot oktober. Ze zou kunnen worden gebruikt voor haar olie; echter ons klimaat zal olie van mindere kwaliteit geven . We zullen proberen de zaden koud te persen. Maar of dat een resultaat geeft en hoe en wat zijn we nog niet zeker van . We weten wel dat ze een bron is voor Vitamine A, D, E, kalium, ijzer, magnesium, fosfor en sislium. Onze kippen eten ook zonnebloemzaad; echter alleen het schroot dat na persing overblijft.

Je zou van gedroogde zonnebloemen ook thee kunnen maken; het zou koorstverlagend en tegen malaria en bronchitis werken. We gaan het zien.

Je zou de zaadjes ook kunnen roosteren, rauwe eten of stomen. Eerst maar eens kijken wat de bijtjes ervan zeggen voordat we kunnen oogsten.

(Soepkip: Na ons vele eitjes te hebben geleverd nemen we dankbaar afscheid na ca 2 jaar van onze kippen. We kopen ze terug voor de soekip verkoop. Heerlijk en super gezond. Ondergewaardeerd in hun waarde wat betreft voedingswaarde. Wij weten wel beter;)

P.s. een foto met #bloeiendeboerenbuurt posten op social media en je maakt kans op de hoofdprijs: ontbijtje van de eierboer bij jou thuis. Trekking is in oktober…:)!

Bedankt namens ons aan alle soepkip en ei-kopers. Blije boer 😉

Bloeiende Boer En Buurt

Door verkoop van onze soepkippen en de eieren zijn we wellicht bewuster van het feit dat niet iedereen haar of zijn tuin kan volzetten met bloeiende bloemen voor de hommel en de bij en kippen kan houden. Dat laatste doen we graag met nog steeds passie voor dier, natuur en product, Die bloemen; dat zijn geen geldelijke verdiensten, maar mooie dingen die je kan doen; geen verdienmodel maar omdat we het leuk vinden. Het idee #bloeiendeboerenbuurt was geboren.

Op voorhand vragen we graag; hou de bloemen voor D E B I J T J E S en N I E T voor E I G E N pluk. Dan zal ons initiatief van H A R T E een meerjarenplan worden😍🌺

U kunt ons project steunen door aankoop van de #soepkip van #vrijindewei bij #mergellandei

“Bloeiende Boer En Buurt” verder lezen

Soepkip #lokaal #slowfood

🧡Per verkochte #soep🐓 zaaien we 1/m2 bloeiende akkerrand❤️ strook op onze eigen akkers in Eckelrade .

Vandaag zijn we nog druk aan t zoeken welk zaadmengsel. We doen t op eigen initiatief; Geen subsidie want bij regeltjes is er altijd iemand die aan de touwtjes heeft getrokken voor eigen belang. Een gedeelte van de soepkip opbrengst besteden we hier graag aan. #waardering #slowfood

Onze wens is wilde 🐝 🐝 en hommels , vogels en 🦋🦋 een divers maaltje geven. Samen met hopelijk mooie foto’s en zo reclame maken voor ons bedrijf.
We moeten even opletten dat er geen giftige soort bij zit of meerjarige. We zaaien het midden in t perceel waar ook tarwe groeit.

“Soepkip #lokaal #slowfood” verder lezen

Bodemkwaliteit

We ploegen sinds 2000 niet meer en gebruiken geen fosfaatkunstmest. Onze akkers voeden we met organisch materiaal: onze kippenmest. Omdat kippenmest van nature veel fosfaat bevat voegen we er iets neutraals bij; compost! Soms mengen we stro eronder. ( stro is het “restprodukt van de tarwe 🌾 teelt=voer voor onze kippen 🐓)

Het bodemleven is van groot belang. Vroeger werd er geploegd; het leven werd eigenlijk verstoord.

“Bodemkwaliteit” verder lezen

Coronavirus

waarderen, verminderen en dan verbinden.. alles in het belang voor een sterk immuumsysteem

Ook wij hebben maatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen. Sowieso zijn we blij met onze automaat. In de buitenlucht met gepaste afstand van elkaar en voor elkaar zorgen. Onze mooie jonge kippen leggen gezonde eitjes. Dit willen we zo houden dus respecteer onze hygiëne. Wij ontsmetten meerdere malen per dag de automaat, daarom ziet ie er wat minder mooi uit; boeien, als we maar hier doorheen komen met zijn allen. Thuis altijd handen wassen aub! Soepkip alleen op afspraak en vooraf betalen met een tikkie/ Betaalverzoek of envelop met contant geld. We willen proberen om ons en uw risico zo laag mogelijk te houden.

Bij ons gaat alles door. Het werk op het land, het werk bij onze dieren. We zijn dankbaar dat we dit werk mogen en moeten doen. Een half jaar geleden werd ons de keel dichtgeknepen door de overheid #stikstofcrisis. De meeste weten dat ik slapeloze nachten heb gehad van de oneerlijkheid die over ons werd uitgesmeten door de overheid en pers. De lucht zal helaas door de #Coronacrisis opklaren.

“Coronavirus” verder lezen

Groningse eierballen

Ingrediënten

Ik heb altijd bouillon in voorraad, getrokken van onze soepkip😀. Die vries ik altijd in porties in . Altijd handig. Heb je die niet dan gebruik je groentenbouillon ipv kippenbouillon.

Van elke soepkip gaat er 20 cent naar onze akkerbouwvak. Daar realiseren we per 1 verkochte soepkip weer 1 vierkante meter bloeiende akkerranden. Bij deze het soepkip recept. Denkende wat je er allemaal mee kan kwam ik dit recept tegen. Gemaakt en verslaafd ;)).

Groningse eierballen
  • Voor de ragout
  • 65 gr tarwebloem
  • 1 tl fenegriekpoeder
  • 1 tl gemalen mosterdzaad
  • 32 gr ongezouten roomboter
  • 250 ml koude kippenbouillon of evt groentebouillon
  • 4 middelgrote eieren of 8 Pulle eikes; We hebben geluk omdat we op dit moment ook nog pulle-eikes (jonge hennen-eitjes) hebben. Dit is toch echt wel een perfect maatje voor de ballen.
“Groningse eierballen” verder lezen