De kippen, onze sterren bij MergellandEi worden besproken met  vrijwilligers van milieudefensie aanstaande vrijdag. Door vooruitgang in communicatie van verscheidene legpluimveehouderijen zijn er gedachtes ontstaan en zijn er  keurmerken,sterrensystemen  en conceptboerderijen ontwikkeld.
Vraag gestuurd produceren heet dat. Een mooie ontwikkeling.

Immers ‚ÄúMet passie en idealen beginnen zonder pr hebben we gemerkt, is best moeilijk‚ÄĚ. Maar wordt t dan leuker voor mens en dier?
In de media lijken ‚Äústerloze‚ÄĚ eieren minder te scoren op milieu beleid. Is dat dan zo? Voor de consument lijkt t hebben van milieukeur te betekenen dat dat de beste keuze is. Is dat ook zo?
Er zijn eieren (code 2 en 3) waarvan de kippen nooit een worm kunnen trekken uit de grond. Toch hebben ze 3 sterren.  Ze scoren dan goed op andere vlakken.
Productie van veevoer ten aanzien van andere eiwitbronnen is al jaren een speerpunt. Het oerei  en zijn insecten.
Onze eigen bonenteelt en koolzaad is hier een heel klein voorbeeld van. Het voeren van reststromen zoals zonnebloemzaadschroot en sojaschroot is al jaren normaal bij collegae
Daken met zonnepanelen liggen al jaren in t zonnetje.

Allemaal dus mooi maar waarom dan geen sterallures?

Vanwege onze ligging( 1 van de 4 zuidelijkste gelegen pluimveehouderijen ) worden onze eieren voornamelijk ge√ęxporteerd naar Duitsland. Dat klinkt ver echter die grens is al op 18 km bereikt. Het beter-leven-sterren systeem heeft in Duitsland geen waarde.

Deelname aan het Duitse kat systeem is een voorwaarde. De code op het ei is de belangrijkste.

 

  • 3= verrijkte kooi
  • 1 = Vrije uitloop, onze witte vrij in de wei
  • 2 = Rondeel, Kipster en scharrel en ons bruin scharrelei met wintertuin
  • 0= Demeter en Bio

De grote verschillen zitten m in de plaats per m2 kip binnen en buiten. Hoe lager de code hoe meer plaats de kip heeft. Maar er zijn echt unieke verschillen tussen bedrijven.

Elke houderij/ bedrijf heeft zijn voor en nadeel.

Wat vind u belangrijk? Interesseert het u? Kijk eens op uw ei. Vul de code in op. (95 % van onze eieren zijn wit en hebben de code 1-NL-4366101 en 5% is bruin en heeft de code 2-NL-4366102) Vaak komt u dan op de website van de desbetreffende legpluimveehouderij. Bel ze eens op. Wellicht hebben ze een uniek verhaal.

Gelden v√†n de gemeenschap v√≥√≥r de gemeenschap¬† gebruiken en kennis delen met collegae.¬† Dat zou mooi zijn of moeten we allemaal aan het concept of sterren om die kennis te delen. Zelf ben ik anti concept…ie #hormonen.

Allemaal Jumbo’s en Aldi. Zegt t iets over de kwaliteit?

Wij gaan ervoor met onze voor en nadelen en gaan graag in gesprek. Het was een vraag vanuit milieudefensie die ons bereikte vanuit deelname boerenenburen. Hopelijk brengt het  ons  nieuwe ontwikkelingen. Dat

zouden we meer moeten doen.

>>Update 17/11/2017. Na het gesprek.

Het gesprek met een vrijwilliger van Milieudefensie was met oprechte interesse, wellicht toch iets bevooroordeeld vanwege het niet weten wat anno nu boeren betekent en het oude plaatje van scharrelende kippen rondom je erf¬†te hebben in gedachten te hebben, maar hij¬†was ook zeker op de hoogte en stond voor vooruitgang in de landbouw dus anno 2017 open. ¬†Voorzichtig kan ik concluderen dat deelname aan zulke gesprekken zinvoller zijn dan in het luchtledige tegen elkaar te roepen. Dus ook van onze kant uit bedankt voor de interesse en we vervolgen deze gesprekken heel graag! Een interessante vraag was wie de beweegredenen naar een beter milieu moet maken. Politiek, mens, boer, consument…..voorlichting, beeldvorming is hierin essentieel. Niet uit een boekje leren dat kippen nog in batterij kooien leven. Dat gebeurt niet meer in NL. ¬† De pluimveehouderij heeft in onze 13 jaar grote stappen gemaakt. Klaar zijn we nooit dus praten is zinvol, ¬†correct communiceren ook.

Wat blijft hangen en waar ik moeite mee heb is dat stads/burgermensen boeren willen bewegen tot een beter klimaat maar diezelfde stads/burgermensen betalen alleen meer voor duurzamere producten. Wat ik wil zeggen; betalen maakt je geen beter mens maar begin bij jezelf. Niet alles draait om geld; hang de was gratis buiten op en maak eens een fietsvakantie ipv een vliegvakantie. Plant bloemen in je tuin en trek het onkruid of krab het tussen de tegels. Douche wat korter en vooral: verspil geen eten!!

 

Lees dit echt eens

De kippen, onze sterren bij MergellandEi worden besproken met¬† vrijwilligers van milieudefensie aanstaande vrijdag. Door vooruitgang in communicatie van verscheidene legpluimveehouderijen zijn er gedachtes ontstaan en zijn er¬† keurmerken,sterrensystemen¬† en […]
Adres
Home » Blog » Anti-concept….met vleugeltjes?

WordPress databasefout: [MySQL server has gone away]
set session wait_timeout=300