Home

1 week ago

Mergellandei

Laat je de ene doos thuis sta je op de foto met de andere doos. Haha. Sjiek. Doosjes van MergellandEi komen van Cnudde 😀🐔👌 ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Mergellandei

Eieren zijn goed voor de hersenen
#altijdweervooreenei
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 weeks ago

Mergellandei

Vandaag nieuwe gouden eieren gemaakt. Niet iedereen begrijpt de actie dus we hadden er niet veel meer. Ze verdwijnen 🙈
Het is een goudkleurig houten ei. Als je deze vindt in onze boer-der-ei automaat in Eckelrade in t doosje van uw aankoop dan heb je gewonnen🤩🏆. Afhankelijk van t seizoen, zin en tijd hebben we óf gratis eieren, een bon voor 4 personen met vlaai en koffie, euh gekleurde eieren, een glimlach🤪. Trek aan de bel, app of mail als je zo’n ei vindt. Sommige mensen lukt het ieder jaar, sommige een paar keer per jaar en sommige moeten jaren eieren eten voordat ze prijs hebben en maken t gouden ei zelfs na 😂. Succes en geniet van de dag.

mergellandei.nl/?p=318
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 month ago

Mergellandei

Vandaag op school in Eijsden “ei”les gegeven aan kleuters. Superleuk om te doen. Deze week was 🐔Dottie kalm. Vorige week had ik een pittige dame bij me. De kinderen hebben de witte oortjes van de kip gezien. Dus? Juist ; Dottie legt witte eieren.
Wat nog erg leuk was is dat ze niet wisten waar de eischaal uit bestond. Plastic werd geroepen of karton. Allemaal lieve antwoorden echter groot en klein weet dat soms niet. Het antwoord is kalk. Als je nou een ei in azijn een nachtje laat staan dan?...... wordt het een stuiterei🤩. Kalk lost op met een zuur. Dat doen alle “ontkalkers” voor bv de badkamer of koffiezet apparaat. Mest is ook wat zuur dus een ei wat wij moeten oprapen op de grond ( we noemen t ook grondeieren of buitennest eieren) in de stal is ook niet meer “glad”. Die eieren worden bv gebruikt voor mayonaise, pannekoekmix, shampoo etc.

Een leuke dag en nu Home sweet home met de neus in de kersen en perenbloesem.
Op de andere foto is een vandaag geleverde pallet te zien met schelpengrit. De schelpen worden gegeten door onze kippen. Hierdoor houden wij de eischaal redelijk sterk. Hoe ouder de kip hoe zwakker de schaal. Dus deze dames moeten we een beetje helpen met extra kalk.

De kids zongen leuke tok tok tok liedjes. Dottie legt blauwe eieren door de kou en rode eieren doordat ze moet blozen van de haan. Hihi. Sjiek. Nou nu goed naar de oorlellen kijken en je weet welke kleur eieren een echte kip legt. Nu rest me een vraag🧐🤫. Je hebt ook groene eitjes. Ik weet niet welke kleur lel ze dan heeft? Ik weet echt niet alles dus... shoot gerust met t juiste antwoord. Groene oortjes is weer iets anders...😉
Geniet van t weertje en een fijne avond.

21:16.... zo rondje weer gemaakt: Alle Dotties zijn vanuit de wei zelf naar binnen gegaan. Schemering buiten betekent een natuurlijk gedrag van de kip naar binnen waar t licht nog aan is. Nu nog van overdekte uitloop naar de stal en dan de stok op en muisstil slapen.
De dagen lengen flink. We passen de tijdklok van de luiken meerdere keren per week aan. Laat je de luiken te lang open staan dan heb je kans op een vos... daarom checken we iedere avond de stal. Ook goedenacht voor straks.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 month ago

Mergellandei

Bij ons in t Zuiden en Oosten wapperde de vlag al wat eerder; De kippen mogen vandaag in t hele land ook bij collegae bio en vrije uitloop naar buiten!

De vlag van de Amstel Gold race wappert ook deze week. Zaterdag toerversie komt niet langs MergellandEi en zondag 12:22 komen de profs wel langs ons.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Mergellandei

RACISME onder de eieren .....denk ik wel eens🧐🤪. De kleur zegt niks. De stempel zegt alles!
Code 1 is vrije uitloop
Code 2 is scharrel
Code 0 is biologisch
Code 3 is kolonie
Hoe lager t cijfer hoe meer ruimte de kip heeft.
Code 0 en 1 vliegt en loopt vrij in de wei.
Code 2 vliegt en loopt los in een stal met of zonder een overdekte uitloop.
Op elk Nederlands, zelfs Europees, ei wat verkocht wordt moet een stempel staan. In NL en Duitsland is dat op boerderij niveau. Het begint met dit cijfer wat staat voor welzijn gevolgd door NL🇾🇪 met een uniek stalnummer zodat voedselveiligheid kan worden gegarandeerd. Alle codes hebben onbehandelde snavels vanaf sept 2018. Overigens heeft ieder uniek bedrijf zijn eigen voor-en nadelen in deze onderverdeling. Das wir t sjoane; geen eenheidsworst.

Waarom dit schrijven.
Wij merken bij onze automaat dat mensen kiezen voor kleur... kleur maakt niets uit. Het gaat om de inhoud en hoe je leeft😊. Om transparant te zijn naar u hebben we ook nog eens 2 kleuren kippen die 2 kleuren eieren leggen zodat we niet kunnen “foetelen”. Bij ons loopt wit vrij in de wei en bruin scharrelt in de stal met overdekte uitloop. Beide hele snaveltjes.
Aan u de keuze😀 en laat ze smaken.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Mergellandei

Kiek 🤩! Een basisschool heeft onze eieren gekocht en gekleurd. Super leuke sfeer aan tafel daar.
Zelf kleuren we wel eens met uienschalen, rode biet en kurkuma. Bij t zien van deze foto’s hebben we plannen om volgend jaar een workshop te doen voor de Pasen; Natuurlijk kleuren. We hebben tijd genoeg om hier een draai aan te geven. Nu niet vergeten🙈😊.
Nogmaals bedankt voor jullie foto’s👌.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Mergellandei

Altijd weer voor een ei
Nu al heimwee naar Pasen??
Tel de groene eieren in de video!
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Mergellandei

Breuken & scheurtjes... een hele aparte studie als je 🥚boer bent. Is het een verse breuk of een oude breuk? Dat is al belangrijk. En waar zit ie dan?
Door de 🐔🐔🐔 o.a. goed voer te geven én na een bepaalde leeftijd een hoeveelheid kalksteentjes door het voer te mengen kun je o.a. haarscheurtjes voorkomen. Grotendeels bepalen de genen van de kip de schaalsterkte.
In t algemeen geldt; hoe ouder de kip hoe groter het ei dus dan neemt de schaal met zijn groter oppervlak in sterkte af.

Een paar jaar geleden hebben we een grittdosator gekocht om hier optimaal op in te spelen. In deze dosator ( eerste foto rechtsboven) kiepen we met de hand dagelijks kilo’s gebroken schelpjes. Aan t einde van de middag doseert dit apparaat bij t voer een hoeveelheid voor onze chickies.

Onze kippen zijn nu 1,5 jaar en we zitten dus nu al geruime tijd op die leeftijd dat er voor de schaal iets moet gebeuren.

Wie bij ons de bruine🥚🥚🥚🥚 uit de automaat haalt ziet dat de eieren soms niet goed passen in rekjes. De eieren knicken dan bij het oppakken van de tray tegen elkaar en kunnen zo’n verse breuk, haarscheurtje ( 4 e foto dwars over t ei) krijgen. Meld je even. Het kan ook zijn dat het voordat ze in de automaat stonden is gebeurd en ik voor een brilletje moet gaan.

Het ei kan gewoon opgepeuzeld worden zolang het vlies onder de schaal dicht is. De kalklaag is enkel een veilige verpakking van t ei. Die uiteraard intact moet zijn wil t ei lekker blijven gedurende een aantal weken. De kalklaag beschermt het ei o.a. tegen uitdrogen en bij transport tegen stoten.

Op de 3e foto is ook een breuk verhaaltje te zien. Helaas had een deel van onze zonnepanelen,TUV geprüft en inmiddels failliet,het begeven. Gelukkig hebben we een zak centen gevonden om ze te laten repareren zodat de zon niet voor niets schijnt. Zo zie je maar...een breuk zit in een klein hoekje...

Heerlijk zo'n zonnige dag ;)) Heeft u vragen; app of bel ons gerust. Door de landelijke ophokplicht en het bijbehorende bezoekersverbod hebben wij de inkoopuurtjes in 2018 afgeschaft. Een ander idee moet nog worden uitgebroed. Ophokplicht betekent bij ons dat de witte kippen 50 % aan wintertuin, overdekte uitloop hebben; gelijk als het sterrensysteem. Alleen wij hebben geen sterren omdat wij onze eieren aan Duitsland leveren gezien onze geografische ligging.....soms nog niet zuidelijk genoeg want Duitsland en Belgie kent geen ophokplicht, andere normen voor asbestsanering en een hoop andere dingen en betere zonnesubsidie. Goh...toch zijn we trots een NL eitje 😉 zonder sterallures

Op onze website staan meer van deze weetjes.

Geniet van de dag!
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

Mergellandei

Een paar jaar geleden was ik rond deze tijd aan het trainen voor de Alpe d'HuZes. Ik fietste met het "kippen"team onder het team Big Challenge. Een initiatief van een varkensboer "Herman Houweling" . Hij realiseerde in 2009 in zijn eentje een donatie voor KWF van € 113.000,-
Zijn team Big Challenge is daarna alleen maar gegroeid, niet alleen varkensboeren volgden, maar ook pluimveehouders, melkveehouders, akkerbouwers en mensen die in de toeleverende sector werken van de landbouw. Herman overleed in 2010.
Fietsen in dat team betekent dat je € 5000,- per fietser bij elkaar moet sprokkelen om te doneren.
Velen hebben ons gesteund door een t-shirt te kopen van BIG Challenge. Met name de shirts; chicks are cool...we like ;))!

Om deze mensen een keer voor onze ervaring te bedanken en met de pasen in het vooruitzicht bedachten we dat het wel leuk zou zijn als we deze mensen met een doosje eieren kunnen verblijden. Dus trek 't shirt aan en kom 17 maart tussen 10:30 en 12:00 naar de automaat of ons huis en ontvang gratis een doos eieren en wordt blij met een ei!
Voor de vrouwluu van Dansgroep Mix; komende dinsdag aandoen en dan deel ik ze daar uit. Neet vergeate ;))
Voelt zich iemand gepasseerd omdat hij of zij geld heeft gedoneerd en geen t shirt wilde dan horen we het graag en kijken we of we nog een eitje over hebben :)).

Wie het verhaal wil lezen van onze ervaring kan via deze link: mergellandei.nl/?p=1424 op onze site de ervaring lezen.
Vaak krijgen we de vraag of we nog een keer gaan... als iemand een doel zoekt en een zak geld wil doneren aan KWF...dan ga ik 6 keer proberen en lever de zak geld in op de berg :)).

Oh...heb je geen t shirt? Die zijn nog steeds te koop voor het goede doel. Dacht nog steeds 10.-. Ik vraag t na.
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

Mergellandei

Op deze foto zijn de witte eieren bruin geworden door uienschillen. Kurkuma geeft gele eieren en rode biet rode. Schillen in water weken met wat azijn. Aan de kook brengen en je rauw ei een paar minuten laten koken. #natuurlijk verven.
Op onze website staan nog meer voorbeelden. Belangrijk is dat u op tijd de eieren haalt. Verse eieren zijn moeilijk te pellen. Eitjes van 2 weken oud zijn perfect voor de Pasen. Dus spaar alvast de schillen en kom op tijd eitjes halen😀. Fijne zondagavond.
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

Mergellandei

Geen appeltje eitje maar banaantje eitje.

Gezondheidsnet.nl
Zo maak je bananenbrood!

Bekijk het volledige recept hier: www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/video-hoe-maak-je-bananenbrood
... See MoreSee Less

View on Facebook
Onze belofte: antibiotica vrij eigen granen teelt zonne-energie eieren uit het zuid-limburgse Mergelland

We hebben duurzaamheid, diervriendelijk, welzijn en gezondheid voor mens en dier hoog in het vaandel!

Contact

Mergelandei
Guus & Vera Lardinois
Keerestraat 3 Eckelrade
06 145 00 373
Eierautomaat atlijd open

Over ons

In 2004 ginge 2 serdelhunj d’r vandoor. Truuk noa ut zuiden en doa beginne mit ein nuu avontuur. Leas hie wiëer wat r toen gebeurde
over ons

nl Dutch
X