Het MergellandEi

In totaal zijn er 18.000 kippen in en rondom ons bedrijf. Het verblijf van de hennen is ontworpen met het oog op een diervriendelijke houderij. De dames kunnen stofbaden en scharrelen zowel in de stal, in de veranda’s en in de wei voor onze vrije uitloop. Na het leggen van het eitjes gaan de luiken van de stal open en scharrelen zij in de overdekte uitloop (bruin eitje) of vrij in de wei (wit eitje). Zij hebben volop ruimte en een natuurlijk dag- en nachtritme.

De kippen leggen s’ochtends hun ei binnen in de stal in het legnest. Het legnest bestaat uit een hellende bodem van grofmateriaal ( soort grasmatje/ turfmatje). Het ei rolt vanuit het legnest op een verzamelband die achter de legnesten zit. Via deze eierverzamelband komen de eieren naar voren en lopen dan op de band naar de eiersorteerruimte. Hier rollen ze op de sorteermachine. De eieren worden hier gesorteerd: De eieren met een mest of een breuk worden hier uitgehaald. De goede eieren rollen vervolgens in rijen van zes door de machine en worden geprint met ene uniek nummer en dan in de eiertrays gezet.  Aan de hand van dit stempel dat voor elk legbedrijf en houderij uniek is kunt u dus altijd zien op welk bedrijf en stal het ei is gelegd.

Onze eieren worden verkocht onder het vrije uitloop keurmerk en scharrelkeurmerk. Dit geeft de consument de garantie dat de eieren afkomstig zijn van kippen die diervriendelijk zijn gehuisvest. De kippen eten zuiver plantaardig GMO-vrij voer. Ook gebruiken wij géén antibiotica.

De trays met eieren worden vervolgens op pallets geplaatst.

Een groot deel van onze eieren verkopen we aan de handelaar. De eieren worden 2 keer per week opgehaald. Die sorteert de eieren op zijn pakstation op grootte en evt nog op kwaliteit en verpakt de eieren in doosjes van 10 of 6. Daarna gaan ze naar de supermarkt.

Een klein gedeelte van de eieren verkopen wij in onze automaat.

De eieren in onze automaat zijn altijd dagvers, hierdoor kunt u ze langer bewaren dan eieren uit de supermarkt!

Wanneer u vragen heeft over onze eieren of ons bedrijf kunt u ons altijd bereiken via Facebook, telefoon, email .

Wij telen zelf tarwe en mais op de kalkrijke zuid-limburgse lössgronden, in het mergelland. Het voer wordt door een moderne stalcomputer en installatie meerdere malen per dag verstrekt. Daarnaast geven wij onze hennen ook de stelen van de tarwe: het stro.

Sinds de start van ons bedrijf, december 2004, voldoen wij aan de eisen opgelegd door het productschap van Pluimvee & Eieren voor de scharrelhennenhouderij. Daarnaast voldoen wij aan de strengere duitse eisen middels het kwaliteitssysteem genaamd KAT (via deze website kunt u o.a. de eicode opzoeken en andere leuke weetjes) en het nederlandse kwaliteitssysteem IKB(integrale keten beheersing). Het voer dat onze hennen krijgen is vríj van genetisch gemanipuleerde bestanddelen (VLOG-gecertificeerd)

Sinds 2010 voorzien wij het onderkomen van de dames van onze eigen opgewekte electriciteit middels zonnepanelen. Wij streven naar een 100% opwekking. (momenteel meer dan 65 %). Mergellandeieren hebben dus een zeer laag energieverbruik! Eierdozen worden meerdere malen hergebruikt.

Sinds 2015 is onze gehele verlichting vervangen door energie zuinige ledverlichting.

Al u voor lokaal kiest; weet u wat u eet en houdt u uw voetafdruk klein!!( Wij hanteren de kringloop; eigen tarwe en maïs-teelt en de mest als voedingsstof op onze eigen akkers in het mergelland en op het dak ligt een zonnepaneleninstallatie)

Productie in eigen land = beheren!

 • GMO-vrij
 • KAT
 • IKB Ei
 • SecureEgg
 • Blij met een ei
 • mmmEggies
 • GMO-vrij

  GMO-vrij

  vríj van genetisch gemanipuleerd voer! Vlog-Certificaat; Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik

  Zie ook http://www.ohnegentechnik.org/

  Certificaat/ Meer info

 • KAT

  KAT

  KAT is in 1995 als organisatie van openbaar belang opgericht en is tegenwoordig de belangrijkste controle-instantie voor eieren uit alternatieve houderijsystemen in Duitsland en de omliggende EU-landen

  Certificaat/ Meer info

 • IKB Ei

  IKB Ei

  Het Nederlandse bedrijfsleven in de veehouderij heeft Integrale Keten Beheersingssystemen (IKB) ontwikkeld om garanties te kunnen geven over onder meer de kwaliteit en herkomst van vee, vlees en eieren.

  Certificaat/ Meer info

 • SecureEgg

  SecureEgg

  Een kEi goed initiatief uit Midden-Limburg om een nog betere gezamenlijke beheersing van de voedselveiligheid in dit geval het ei én de kip vanuit de legpluimveehouders zelf. Het plan is nu midden 2018 nog in ontwikkeling maar we staan alvast op scherp om u het gezondste in originele verpakking te kunnen bieden. Bent u zelf pluimveehouder dan meld u hier aan.

  Certificaat/ Meer info

 • Blij met een ei

  Blij met een ei

  De Stichting Blij met een Ei geeft voorlichting over de legpluimveehouderij in Nederland en stimuleert de dialoog tussen producent en consument. Het doel van de Stichting is de bevordering van een duurzame en economisch sterke legpluimveesector, gebaseerd op de wensen uit de maatschappij. Alle voorlichtende activiteiten van de Stichting Blij met een Ei worden uitgevoerd door enthousiaste legpluimveehouders en andere vrijwilligers.

  Certificaat/ Meer info

 • mmmEggies

  mmmEggies

  Eipromotie powered with girlpower. Zij aan zij samen sterk voor het Nederlandse ei!

  In het ei waren de mmmEggies een 5-tal legpluimveehoudsters Maartje Gussinklo (Eibergen), Vera Lardinois (Eckelrade), Rianne Bens (Haps), Marieke Claessens (Hegelsom) en Marian Claessens-Jenniskens (Ysselsteyn) die samen met Alex Janssen (Vepymo), Helga Oldenhave (Agrio) en Monique van Loon (AgriContent) tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg op 15 mei 2014 in Eersel hun passie en enthousiasme hebben gebundeld om het Nederlandse ei en de legpluimveesector met girlpower te promoten.

  Eenmaal uit het ei is onze missie om met girlpower een actieve, open eerlijke bijdrage te leveren aan het imago van het Nederlandse ei als gezond product en het imago van de Nederlandse voedselproducent.
  De visie is dat het ei voeding is van hoge waarde, die bijdraagt aan een gezond leven van mensen en op verantwoorde wijze geproduceerd wordt.
  De gehanteerde strategie is om met girlpower – in samenwerking met Blij met een Ei en andere partijen – actief, open en transparant te communiceren over het Nederlandse ei en de Nederlandse legpluimveehouderij.

  Certificaat/ Meer info

Contact

Mergelandei
Guus, Vera Lardinois
Keerestraat 3 Eckelrade
06 145 00 373 (Vera)
06 387 14 123 (Guus)
Eierautomaat atlijd open

 • Privacy beleid
 • Algemene Leverings en verkoopvoorwaarden
 • Over ons

  In 2004 ginge 2 serdelhunj d’r vandoor. Truuk noa ut zuiden en doa beginne mit ein nuu avontuur. Leas hie wiëer wat r toen gebeurde
  over ons

  nl Dutch
  X