Over

De Boer-der-ei automaat

De Boer-der-ei automaat

Geen kroket uit de muur maar eieren! Maak eerst uw keuze; vrije uitloop of overdekt en dan het aantal. Vers en 100% antibiotica-vrij! Betaal eerst en geef dan uw keuze in! Vak springt vanzelf open en wisselgeld komt ook vanzelf. Nu u nog 😉

De automaat accepteert muntgeld en briefjes van 5,10 en 20 euro en geeft eventueel indien nodig uw wisselgeld.


Er zijn kakelverse MergellandEieren verpakt per 6, 10, 20 in doosjes of 30, 60 stuks op tray!!, we hebben zowel de keuze in vrije uitloop of overdekte uitloop.
Ontdek de Gouden Ei actie! Ook op Facebook hebben we regelmatig een actie!

Plastic Trays zijn goed voor het milieu maar kregen we te weinig retour; vandaar dat we een borg vragen. Lees hier meer Read more

Vrije uitloop

Na het leggen van de eitjes gaan de luiken van de stal open en scharrelen zij in de overdekte uitloop of vrij in de wei. Zij hebben volop ruimte en een natuurlijk dag- en nachtritme. Het verblijf van de hennen is ontworpen met het oog op een diervriendelijke houderij. In het nachtverblijf eten, drinken, slapen ze én leggen het ei. De dames kunnen daar ook stofbaden en scharrelen. In het dagverblijf in de veranda’s halen we de natuur naar binnen. De temperatuur is dan ook gelijk aan buiten.

Daarnaast biedt de onderste verdieping dagelijkse vrije toegang tot de weide achter ons bedrijf.

De Kippen

De Kippen

Sinds 2004 hebben we een bruine kip; lohmann brown ras en in 2017 hebben we ook witte hennen. Ze komen bij ons als ze een week of 17 zijn. Een broederij levert de eendagskuikens af op een opfokbedrijf. De ontwikkeling van kuiken tot legkip duurt 17 weken waarin de kuikens een belangrijke groeifase doormaken. De stal voor zo’n kip bij de opfokker is ingericht op het kleine kuiken tot grote kip.

Als de hennen 20 weken oud zijn beginnen ze met de eerste eieren leggen. Deze eieren zijn nog klein, zo’n 40 à 45 gram (lekkere jonge hennen eitjes). Naarmate de kippen ouder worden stijgt het eigewicht tot ongeveer 65 gram. Met een leeftijd van 30 weken legt bijna iedere kip iedere dag een ei. Tot die tijd snappen ze het nog maar half en leggen vele jonge hennen een dubbeldooier(teken voor de meest vruchtbare periode).

In totaal zijn er 18.500 kippen in en rondom ons bedrijf.

Foto’s Bruine kippen

Foto’s Wit kippen

95% van onze kippen zijn gehuisvest in een “freilandsysteem” en worden dus “eieren met vrije uitloop” genoemd. Dit houdt in dat kippen vrij rond lopen in de stal en eveneens toegang hebben tot buiten.

De andere kippen noemen we scharrelkippen. Deze kippen hebben eveneens de ruimte om vrij rond te lopen binnen de stal en kunnen gebruik maken van de wintertuin, maar hebben geen toegang tot buiten.

De gezondheid en het welzijn van de kip staat in beide systemen centraal en de dieren kunnen optimaal alle beschikbare ruimte benutten.

Read more

Wij

Wij

In het Mergelland met de wind door de haren en het verenpak;)
Het Savelsbos binnen handbereik. In de achtertuin de Amerikaanse begraafplaats van Margraten.
We houden van onze omgeving, onze kippen ook. We voeden hen met de beste granen en eiwitten, dat proef je!

Op Nederlands grondgebied zijn we een klein familiebedrijf dat met passie en trots gaat voor het beste eitje!

Streven naar de kringloop gedachte. Dat is onze visie op duurzaamheid! Centraal staat altijd het milieu, dierenwelzijn en de mens.

Op het dak van de loods naast de kippenstal liggen zonnepanelen. We gebruiken alle opgewekte zonne-energie zelf, dit is tenminste 60% van ons totaal gebruik (inclusief privé).In de grafiek (link) kunt u zien hoeveel zonnestroom wij vandaag geproduceerd hebben. Het resterende gedeelte ,ca 40 %, kopen we via vandebron bij de biocentrale te Sittard.

De mest van leghennen bezitten waardevolle mineralen. Wij slaan de mest zelf op en gebruiken deze weer op onze akkers. Op deze akkers telen we verschillende granen; zoals spelt, maïs en tarwe. Daarnaast telen we suikerbieten.

Soepkippen

Soepkippen

Ook verkopen we panklare soepkip. Deze kip heeft als vrije uitloopkip geleefd bij MergellandEi. Diepvries geleverd!

Read more

Het MergellandEi

Het MergellandEi

is een kakelvers wit vrije uitloop ei òf een kakelvers bruin scharrelei met overdekte uitloop uit de stal van Maatschap Lardinois-Senden te Eckelrade.
Alle eieren worden gestempeld!
Op ons bedrijf krijgen ze de volgende ei-code: 1-NL-4366101 en 2-NL-4366102.

Read more

Voer

Het voer wordt door een moderne stalcomputer en installatie meerdere malen per dag verstrekt. Daarnaast geven wij onze hennen ook de stelen van de tarwe: het stro.

Wij gebruiken géén antibiotica! Het Limburgse water wordt geleverd door WML en is het veiligste drinkwater, dus ook voor onze kippen het beste en altijd beschikbaar.

Om een kip een ei te laten leggen heeft ze dagelijks 120 gram voer en 200 milliliter water nodig. Onze kippen krijgen vers drinkwater en voer van hoge kwaliteit. Het voer is erg belangrijk, het moet bestaan uit de juiste samenstelling om de hen energiek te houden. Want een energieke hen zorgt voor mooie en lekkere eieren.

De granen worden gedeeltelijk geleverd aan de voerfabriek die ons totaal kippenvoer maakt. De stengels van de tarwe ( het stro) wordt gestrooid bij de kippen in de stal!

Laatste ontwikkeling voer

Het Gouden ei

Het Gouden ei

In de automaat hebben we verschillende acties. Een van onze actie is het gouden ei! Als u deze gevonden heeft, heeft u iets gewonnen.

Gouden Ei

Roze doos

Oude acties:

 • de Spek en Ei actie

 • Jonge Hennen eitjes
 • De speciale Alp h’Huzes eitjes
 • Nieuwe acties zijn hier te lezen en worden altijd medegedeeld Facebook!!

 • FAQ

  Vragen?

  Read more

  Ons Team

  • Jenna

   De jongste bewaking

   😉

  • Lady

   Al meer dan 17 jaar; onze trouwe bewaking

   😉

  • Guus

   Kippenboer en akkerbouwer

   Tarwe als voer voor de kip

  • Vera

   Kippenboerin en mmmEggie

   Houden van eieren en vrije uitloop 😉

  • Alain

   IP-ICT specialist

   ruwvoer voor o.a. de kip

  • Maud

   Creatief

   schminken tijdens de open dag 2016 met Edith

  • Rob

   Enthousiast

   Alpe d’Huzes 2015

  • Hennie 2.0

   Mergellandei kip. Hier eenzaam tijdens een

   fotosessie

  • Hennie & Co

   Mergellandei kip. Hier eenzaam tijdens een

   fotosessie

   vóór een mergelgrotje

  • Mmmeggie & Rrrakker

   De liefste…..

   ;(, inspiratie hondje..Lees de historie 2014..

  Onze historie

  Lees hoe alles begon.

  • 2003

   2003

   in 2003 hebben wij deze locatie in Eckelrade (Ikkelder), in het mergelland, gekocht.

   Op deze locatie stond een varkensstal met een laagstam-boomgaard. De varkensstal is omgebouwd tot ons huidige eierlokaal. De boomgaard heeft plaats gemaakt voor akkerbouw waarop wij onze eigen tarwe telen en ons huis hebben gebouwd. Wij zijn dus de buren van de 18.000 dames die in onze scharrelstal rondscharrelen. Als u ons bezoekt kunt u de nieuwsgierigheid van de dames direct waarnemen!

  • 2004

   2004

   in 2004 hebben we een compleet nieuwe start.

   Beide, helemaal nieuw in deze wereld, zijn begonnen met het nastreven van onze droom. Het zou een scharrelstal worden met een toevoeging in het dagverblijf. De natuurlijke behoefte van de kip zoals scharrelen en stofbaden kan bij ons zowel in de stal als in de veranda. Een toevoeging voor het welzijn van de scharrelkip en toch voedselveilig voor het ei en de kip.

  • 2005

   2005

   Onze gezin verhuist tijdelijk naar een keet.

   De bouw van ons huis mocht pas later van start gaan. Tot die tijd zochten wij ons onderkomen in deze bourgondische keet

  • 2006

   2006

   Even een terugblik naar 2004.

   Onder het motto: “alle gekheid op een stok, Guus & Vera vertrekken naar het kippenhok.” Verkleed als kip, onze kinderen nog klein scharrelden we feestelijk samen in Hunsel met onze vriendengroep ter afscheid van deze gekken :))

  • 2007

   2007

   Medio 2007 is ons huis klaar.

   De kids moeten even wennen aan ieder een eigen kamer. Wij zijn zo gewend!

  • 2009

   2009

   Kids verkoop

   Het eerste zakcentje wordt verdiend..een lange zit voor een paar doosjes…maar wie het kleine niet eert…

  • 2010

   2010

   Bouw van de nieuwe loods met zonnepanelen erop.

   De loods herbergt o.a. de mestopslag. Op het zonnige dak passen genoeg zonnepanelen.

  • 2013

   2013

   Mergellandei

   We geven een naam aan het ei en proberen zo het ei aan de man te brengen. Gestoeid wordt met een ijskast; een kuubskist. Het vele werk wordt vaak verknoeid doordat geld en eieren worden ontvreemd. We maken plannen voor een eiautomaat. In 2014 kopen onze kinderen deze automaat op ons dringend verzoek :). Wees gerust; we betalen alles netjes terug. Begin 2014 wordt deze net voor de pasen gerealiseerd. Een handige hulp schiet weer eens onze kant op en maakt er een tijdelijk dak boven…dit dak is prima en zit er nog steeds op

   meer

  • 2014

   2014

   mmmEggies

   Met vrouwelijke passie het Nederlandse ei gezamenlijk promoten. Na de aftrap van ons eigen MergellandEi-logo en timmeren aan de weg in de omgeving kwamen we tot inzicht dat 1 en 1 weleens 3 kon zijn; netwerken en promoten in het groot en genieten in het klein. Tijdens het pluimvlesymposium hebben we samen met 4 andere pluimveehoudsters het initiatief genomen voor de promotie van het Nederlandse ei via mmmEggies….ons eerste hondje (meggie en de mmmm van lekker eggie (eitje).
   Inmiddels is mmmEggies uitgegroeid tot een mooie passievolle groep van meer dan 25 pluimveehoudsters. Bezoeken aan de 2e kamer, provinciehuizen, Corpus en zelfs een studiereis naar Engeland met als doel meer inzicht te krijgen in promotie, meer achtergrond te krijgen over de gezondheid van onze passie; het Ei; meer bekendheid te geven over de gezondheidsaspecten via social media

   meer

  • zomer 2015

   zomer 2015

   Alpe d’Huzes

   Door de mmmEggies kom ik in aanraking met BIG Challenge. Een initiatief van een inmiddels helaas overleden varkenshouder om gezamenlijk een flinke duit in het zakje te doen met afzender; de Nederlandse boer!
   Helaas kennen we naasten die deze ziekte habben, ermee dealen en zelfs helaas zijn overleden. Opgeven is geen optie; in die context bedacht ik niets doen kan altijd nog en opgeven voor dit evenement is geen optie maar een noodzaak. Een 2 hands fiets gekocht en na de carnaval begonnen met trainen. De fiets vervangen door een goed exemplaar en met de fietsclub van Sint Geertruid getraind. Begin juni zijn we met het hele gezin dit evenement gaan ondersteunen. We hadden ruim 5000,- bij elkaar. Hopelijk geeft het mensen hoop. Lees en bekijk meer via de link. De dag erna heeft Rob samen met Vera nog een keer de alp opgefietst. Alles in het leven moet je proberen!

   meer

  • 2015

   2015

   Ledverlichting.

   Onze lampen konden nog zuiniger

   meer

  • najaar 2015

   najaar 2015

   Inloopdagen

   Tijdens onze presentatie op Preuve 2014/2015, marktjes en andere plekken merkten we dat mensen veel vragen hadden. Hierop hebben wij ingespeeld en onze stal is geopend elke eerste zaterdag van de maand van 10:00-12:00. Aanmelden is nier noodzakelijk. De koffie staat klaar.

   meer

  • 2016

   2016

   Vrije uitloop

   Vanwege toevoeging aan het welzijn van de kip hebben we besloten de wintertuin van de onderste verdieping toegang te geven tot de “vrije natuur”. Ze hebben 4 ha ter beschikking!

   meer

  • 2017

   2017

   Wit in de wei

   Ook de dames van boven kunnen nu de wei in!

   meer

  • 2018

   2018

   100% Groene stroom

   We wekken zelf via zonnepanelen stroom op tot 60 % van ons totaal gebruik en wat we tekort hebben kopen we in via vandebron bij de biocentrale Sittard

  • 2019

   2019

   We zitten nooit stil

   Inmiddels werken we met 2-en fulltime hier. We hebben geen personeel, wel onze 3 mooie kids. Initiatieven zoals mmmEggies, Buurderij (platform boeren en buren) MFEU met fruit erop uit), de fipronil crisis die collega’s hard heeft geraakt. Allemaal gebeurtenissen die je aan het denken zetten. Inmiddels vliegt de tijd verder, de verkoop van onze eieren bij de automaat gaat mooi en wordt van beide zijde gewaardeerd.
   Wat kan waar beter? 100 % groene stroom, kringlooplandbouw….verhip de kartonnen rekjes. We voeren statiegeld trays in omwille van het milieu. We krijgen te weinig retour en willen hier iets aan doen! Veel commentaar, maar eigenwijs zoals we zijn houden we vol en hopen op minder gebruik van karton. Terwijl de wereld aan ons voorbij trekt van de plastic afval…willen wij plastic trays…omdat ze wel duizenden keren kunnen worden hergebruikt en glas geen optie is. In ieder geval tips en opmerkingen welkom. Ja en contactloos betalen is nog een wens voor hopelijk dit jaar. Bedankt voor de interesse. Enneh…Vera gaat toch fietsen met je stategeld….misschien 🙂 Lees meer hier

   meer

  • 2020

   Bloeiende boerenbuurt

   Doordat we de soepkippen terug kopen en verkopen willen we de kring nog meer sluiten. Hoe mooi is het dan als je 20 cent van de soekipverkoop doorzet naar onze akkerbouw tak en daar bloemen voor aanplant voor de solitaire bij, hommel en vlinders. We hopen hier mooie beelden van te kunnen posten.We hebben een folder gemaakt in 2020 die hier te downloaden is

   meer

  Contact

  Mergelandei
  Guus, Vera Lardinois
  Keerestraat 3 Eckelrade
  06 145 00 373 (Vera)
  06 387 14 123 (Guus)
  Eierautomaat atlijd open

 • Privacy beleid
 • Algemene Leverings en verkoopvoorwaarden
 • Over ons

  In 2004 ginge 2 serdelhunj d’r vandoor. Truuk noa ut zuiden en doa beginne mit ein nuu avontuur. Leas hie wiëer wat r toen gebeurde
  over ons

  nl Dutch
  X