Led verlichting in onze stal

De verlichting was sinds de bouw van onze stal, 2004, al redelijk energiezuinig; namelijk pl lampen . Echter voor het op stok gaan hadden we ouderwetse energie-vretende gloeilampen. Wij bootsen iedere dag de zonsondergang na zodat de hennen een veilige plek zoeken op de stok zodra het donker begint te worden. Omdat we  een overdekte uitloop hebben moeten we rekening houden met de echte zonsondergang. Eerst moet het licht buiten gaan schemeren zodat de hennen naar binnen trekken en dan laten we het in de stal schemeren zodat de hen de stok op gaat.

Licht is net zoals het licht in de lente een impuls voor vruchtbaarheid en dus voor ons een tool die wij hanteren in de donkere dagen om toch een ei te vragen van de hen. Van nature is het in de wintertijd een donkere koude periode en een voedselschaarste. De kippen in de natuur zullen dan ook minder leggen afhankelijk van hun conditie. Wij geven in de donkere periode licht bij en meer voer om de lichaamstemperatuur van de kip te behouden. Denk maar aan een kamerplant. Die kan bij voldoende zonlicht en water ook in de wintermaanden bloemen “maken”

De pl lampen konden niet op een dimmer worden aangesloten. De kip ziet meer flikkeringen in het licht dus zomaar een lamp indraaien kan stress veroorzaken of te weinig licht geven.

In de zomer van 2015 hebben we alles vervangen door ledverlichting. We kunnen nu overal dimmen zodat we de jonge hennen ook beter kunnen opvangen. We zijn ook benieuwd wat dit scheelt in ons energie verbruik en hopen zo nog meer te kunnen voldoen in de zelfvoorzieningsgraad wat betreft de energie die wij via zonnepanelen opwekken.

led_lamp

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Laat een reactie achter

Contact

Mergelandei
Guus, Vera Lardinois
Keerestraat 3 Eckelrade
06 145 00 373 (Vera)
06 387 14 123 (Guus)
Eierautomaat atlijd open

 • Privacy beleid
 • Algemene Leverings en verkoopvoorwaarden
 • Over ons

  In 2004 ginge 2 serdelhunj d’r vandoor. Truuk noa ut zuiden en doa beginne mit ein nuu avontuur. Leas hie wiëer wat r toen gebeurde
  over ons

  nl Dutch
  X