Auteur Archief

Admin

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Dikke eier…

Ze worden schaars en zijn zeer geliefd waardoor er momenteel een tekort aan is…oplossing is iets duurder ;))

Lees verder

Bewaaradvies eieren

Een veel voorkomende vraag is waar bewaar ik t beste de eieren?

Koel en donker en in de originele doos! Beste temperatuur is ca 12/ 15 graden.

Stel je zelf de vraag waar je de bos bloemen voor morgen als cadeau zou bewaren! Daar dus! Of bv waar zet ik de rijstevlaai? 😉

Wij kennen uw leefomgeving niet dus kies de beste optie zelf. In de zomer bij tropische temperaturen liever wél in de koelkast dan in een huis van 30 graden. Maar liever zien we géén opslag in de koelkast vanwege temperatuurschommelingen en daarbij behorende condensvorming op de eischaal. Dat is ongewenst. Tja het echte advies is best lastig als je geen kelder of koude opslag hebt zoals bijkeuken. ***VERWARREND HE :)**

Dus liever de eieren niet in de koelkastdeur bewaren ivm kondensvorming.

Liever niet óp een koelkast of óp de diepvries. De verdamper aan de achterzijde produceert nog eens extra warmte.

Zelf staan ze bij ons op t aanrecht, echter bewaren we ze een week dan bewaren we ze in de doos van de keukenkast. Wellicht nu te warm dus dan de bijkeuken. Onze stal is redelijk koel dus ideale plek voor opslag;)

Lees verder

Plastic trays

Statiegeld!!

Goed voor het milieu dus we hergebruiken ze graag…je gooit je tupperware doos toch ook niet weg…. 

De kunststoffen eiertrays gaan jaren mee. We geven ze altijd in bruikleen op goed vertrouwen echter we raken er teveel kwijt zodat we genoodzaakt zijn ófwel de eierprijzen te verhogen ófwel een borg te vragen. 

Hoe krijg je het statiegeld terug?

  • per 10 Stuks (5,- meteen retour) inleveren élke dinsdagochtend t/m zaterdagochtend van 9:00 tot 12:00; app of bel ons even.
  • Eenmaal per maand, 1e zaterdag van de maand, van 10:00-12:00 graag inleveren, afhankelijk van de actie van de maand; je geld retour of iets anders leuks.
  • Teveel gedoe?; stop het statiegeld rekje terug in een vakje, deurtje dicht is 50 cent in de pot voor het goede doel: KWF. In juni 2020 en anders 2021 hoop ik te fietsen voor Big Challenge- Lees hier meer over onze vorige deelname.

We snappen dat dit lastiger is, maar voor de prijs én het milieu vinden we dit de beste oplossing.De prijs van de eieren op tray zullen het goedkoopste blijven, omdat het weinig inpak arbeid is.

Lees verder

Duurzaamheid is boerenverstand

Al jaren verpakt de hele eierhandel de produkten in karton. Als de paaseitjes dan in folie mooier zijn dan is die verpakking een doorzichtige ( zie foto) beste plastic verpakking. De verzameling van de eieren bij de boeren gebeurt in plastic trays die schoongemaakt worden en hebben een cyclus van jaren. Evenals de plastic pallets. De eieren worden vermarkt in kartonnen dozen. Mest gaat op de akkers en de 2 e soort eitjes worden gebruikt voor de koekjesindustrie. Wat we weggooien🤔. Een beetje vieze eierschalen in de biobak, de rest voeren we terug aan de kippen. Grote bedrijven gebruiken duurzaamheid als marketing argument en hangen er hele verhalen bij op,  echter de 🥚boer weet eigenlijk niet beter . Op naar iedereen met gezond boerenverstand.

Lees verder

INLOOPUURTJE

Vaak krijgen we de vraag om bij ons binnen te kijken.

ZATERDAG 30 MAART is er weer eenmalig een  inloopuurtje van 9:45-10:45. 

Zorg dat je er bent om uiterlijk 9:55. De kippen gaan, net zoals elke dag, om klokslag 10:00 de wei in. Daarna kijken we samen naar de eiersorteerruimte en zie en krijg je tips om zelf paaseieren te versieren. Voor de kleine mens hebben we een gratis kleurplaat voor een mooie kijkdoos. 

Die dag is dan ook ideaal om uw eieren te kopen die u zelf kookt en evt versiert voor pasen.

Het mooiste zelf geverfde Mergelland-paas-Ei maakt kans op een leuke verrassing. Deel je resultaat op social media o.v.v. #pasen2019mergellandei

Stel je vraag alvast online of per mail; dan maken we een FAQ op onze website! (info@mergellandei.nl)

Lees verder

Kippen live kijken

Door een internet update kun je live kippen kijken via deze link. Het heeft even geduurd voordat de voorzieningen hier ook anno 2019 waren maar we doen weer mee in de race 🎉😀. We hebben vast-draadloos internet van Greenet hier in t buitengebied waarop onze camera draait. Geniet van de live beelden.

Lees verder

Piksteen

Van nature brengen kippen een belangrijk gedeelte van de dag door met het zoeken van voedsel, scharrelen en stofbaden. Omdat we gewoon de “tafel dekken” houden ze tijd over en zouden ze uit verveling aan elkaar kunnen gaan zitten. We willen ze dan ook afleiden om pikken onderling te voorkomen.

Lees verder

Peren-walnoot cake

Wat doe je op een druilerige dag? Bakken, niet in de tent maar voor je vent of jezelf :)).

Ik had zin in een cake met peren en walnoten en kwam dit recept tegen. Omdat het beslag wat stug was heb ik er wat citroensap ( heel klein beetje) en wat zelf gemaakte walnoten graanjenever bij gekiept ;). Het resultaat was een half aangesneden dampende heerlijke cake, omdat we het geduld niet hadden om de cake te laten afkoelen. Lekker lekker dus, bij deze;

Ingrediënten

Lees verder

Advocaattaart Recept advocaattaart

benodigdheden:
  • 175 gram café noir koekjes.
  • 100 gram boter
  • 200 gram Mon Chou zacht & luchtig
  • 5 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels advocaat
  • 3 blaadjes gelatine
  • 3 eetlepels water
  • 1/4 liter slagroom
  • spuitbus slagroom
  • garneerchocolaatjes
  • springvorm 20 cm doorsnede
Bereidingswijze: Verkruimel de café  noir koekjes en smelt de boter en roer het door de koekjes. Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel aan zet de vorm in de koelkast. Roer de Mon Chou met de suiker en advocaat tot een luchtig mengsel. week de gelatine 5 minuten in ruim koud water, klop de slagroom stijf. Breng de 3 eetlepels water aan de kook en los de goed uitgeknepen gelatine er in op. Klop het door het Mon Chou mengsel en spatel de slagroom erdoor. Vul de vorm ermee en laar de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer net voor gebruik de taart mooi met met (spuitbus)slagroom en garneerchocolaatjes.
recept afkomstig  van een collega kippenboer; boerderij van Steenbergen

Lees verder

Walnoten likeur/jenever

Walnoten, kandijsuiker evt vanille in een fles met het Duitse “Korn” of de Nederlandse graanjenever doen ( ca 36%). Laten staan, vergeten en na maanden genieten ;))

Lees verder

Gemengd bedrijf Mergellandei; eieren, kippen, bieten, tarwe, mais,

We hebben een gemengd bedrijf. Wij hebben naast onze kippen-tak ook akkerbouw. We telen voor de kringloop o.a. mais, tarwe en ook bieten. Soms hebben we ook teelt van spelt, bonen, koolzaad. De eerste bieten in Zuid-Limburg zijn alweer gerooid. Hier een klein filmpje zodat u weet waar uw suiker vandaan komt. Suiker samen met een ei is voor veel desserts en gebak de basis voor een lekkernij zoals bv creme de caraque. De suikerbiet is een landbouwgewas en bevat van nature een hoge concentratie aan glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Die vormen samen sacharose, onze alledaagse suiker.

Lees verder

**STOFBADEN** kippig weetje😀

Kippen gaan graag in bad. Let op geen water want zwemmen kunnen ze niet.
Al vanaf het begin doen ze dit om hun verenpak in conditie te behouden. Ze verwijderen hiermee vet en evt parasieten.
Zo’n stofbad neemt al gauw een half uur in beslag en verloopt volgens een vaste procedure: gaan zitten met de veren uitgezet,

Lees verder

Het verschil tussen de soepkip en de vleeskip.

Daar ligt ie dan… Onze soepkip. Een klein kippetje als je haar zo naakt ziet. We merken zelfs dat vrienden, maar zeker ook chefkoks het verschil niet meer kennen tussen een soepkip en zo’n grote scharrelhoen, scharrelkip, maïskip.

Onze kip wordt jonger geslacht omdat ze zo klein is denken ze. NIETS IS MINDER WAAR. Het is een legkip die haar diensten heeft bewezen en vele lekkere MergellandEieren heeft gelegd. Met de leeftijd van ca 85 à 100 weken, dus 1,5 tot bijna 2 jaar wordt ze geslacht en kopen we onze kippen terug om als soepkip te verkopen.

Ze is vele malen ouder dan een kip gefokt voor het vlees, dus voller van smaak voor bouillon!

Een Franse poulet, mais kip, ..hoen noem t maar op die een beetje dikker oogt leeft 6 tot 10 weken.

Vleeskippen zijn een heel ander soort kip. Ze zijn net zoals je verschillende koeien hebt ( melk of vlees) “gefokt” voor het vlees. Hun vlees is jong en lekker mals. Ieder zijn kip, maar verwar ze niet met elkaar.

De smaak van een soepkip is vele malen intenser maar het vlees ook zeker veel taaier. Je trekt een rijke bouillon van onze soepkip. Het vlees is heerlijk voor ragout. De soepkip heeft stevig vlees en weinig vet. Met de R in de maand is deze dé manier om iets te doen aan uw natuurlijke weerstand. Bij deze ons recept voor de soepkip  Liefhebbers weten ons al jaren te vinden.

Op deze site is het een en ander te lezen over vleeskippen. 

 

Onze soepkip is te Koop

bij ons op de boerderij dagelijks liefst in de ochtend. Omdat het geen zelfbediening is graag even vantevoren bellen of appen.

Bij Slagerij Kusters in Margraten is ook onze soepkip te koop.

Lees verder

Het stro is van het land en de jonge hennen leggen al weer volop pulle-eikes

Aan het einde van juni zijn we er een week tussenuit geweest. Onze oude hennen zijn weggegaan dus even lekker met ons gezin samen op vakantie.  Eenmaal terug was er volop werk aan de winkel. De stal moest schoon worden gemaakt, aangepast voor de nieuwe kippen en de oogst ging gewoon door en was vroeger dan andere jaren door de droogte. Al snel kwamen de nieuwe hennen die inmiddels een dag of 14 bij ons zijn. Door het seizoen en haar lichtintensiteit zijn de jonge hennen al erg ver en leggen al volop jonge hennen eitjes. In Limburg noemen we dit pulle-eikes. De eieren verkopen we apart in onze eieren automaat. Wij vinden deze extra lekker. Jonge hennen leggen hele andere eieren dan oude hennen. Ook zie je in de grote eieren van de “pulle” vaak een dubbeldooier. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Lees verder

Soepkip!

Ja onze soepkippen hebben in onze wei en stal geleefd in het mergelland en kennen dus ook geen chemische bestrijding tegen vogelmijt. Dus Fipronil- en antibiotica-vrij.

MOMENTEEL IS DE SOEPKIP UITVERKOCHT; WE VERWACHTEN WEER NIEUWE FEBRUARI 2020!!

NORMAAL IS DEZE te koop alleen bij ons na afspraak of op goed geluk 😀én dagelijks bij Slagerij Kusters te Margraten.

Bel ons dan even; 0614500373

Lees in deze link het verschil tussen de vlees en soepkip.

Bij deze een lekker recept.

Lees verder

Tips en Tops

Bij de eierenautomaat hebben we een krijtbord geplaatst waar dankbaar van gebruik is gemaakt. Een klein overzicht willen we u graag geven. Ook de antwoorden op uw tips. Blijf ons tippen; blijven we wakker. Bedankt voor de invulling!

      • Houdbaarheid aangeven vóór de aankoop

; de houdbaarheid van een versgeraapt ei is 4 weken. 28 dagen. De eieren in de automaat variëren van net een minuut geraapt tot ca 2 dagen oud. Dus altijd minimaal 25 dagen houdbaarheid.


        • Waarom geen rond bedrag maar € 0.05 extra vragen voor de vrij in de wei doos i.v.m. wisselgeld teruggave

; dezelfde eieren in de automaat links kosten minder. Deze oudere automaat willen we graag stimuleren dus daar bent u goedkoper uit én zonder kleingeld teruggave. De vakken in de grote automaat willen we zo gebruiken voor de aankoop van 2 doosjes.


        • Foto’s van de kippen

; bij de automaat hangt een digitaal fotolijstje wat wij redelijk up-to-date houden. Via Facebook, onze website en instagram posten we meer foto’s. Kijk daar eens regelmatig op


Lees verder

EI-les

Vandaag op school in Eijsden “ei”les gegeven aan kleuters. Superleuk om te doen. Deze week was 🐔Dottie kalm. Vorige week had ik een pittige dame bij me. De kinderen hebben de witte oortjes van de kip gezien. Dus? Juist ; Dottie legt witte eieren.
Wat nog erg leuk was is dat ze niet wisten waar de eischaal uit bestond. Plastic werd geroepen of karton. Allemaal lieve antwoorden echter groot en klein weet dat soms niet. Het antwoord is kalk. Als je nou een ei in azijn een nachtje laat staan dan?…… wordt het een stuiterei. Kalk lost op met een zuur. Dat doen alle “ontkalkers” voor bv de badkamer of koffiezet apparaat. Mest is ook wat zuur dus een ei wat wij moeten oprapen op de grond ( we noemen t ook grondeieren of buitennest eieren) in de stal is ook niet meer “glad”. Die eieren worden bv gebruikt voor mayonaise, pannekoekmix, shampoo etc.

 

Lees verder

Amuse; gevulde eitjes met gerookte forelmousse

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 2 a 3 gerookte forellen
  • olijfolie olie
  • Peper en zout
  • 2 dl slagroom
  • Worcestersaus
  • Tabasco
  • 2 tl rode wijnazijn
  • tuinkers

Bereiding:

 

Verwijder de kopjes van de eieren. Scheid van elk ei de dooier en het eiwit. Spoel het eitje uit en giet voorzichtig de dooier terug in het eierschaaltje. Dit één voor één doen !

Zet ze in een ovenschaal met zout. Doe op de dooier peper en zout en een theelepel olie.

Snij de gerookte forel in fijne stukjes.

Sla de slagroom stijf en maak op smaak met enkele druppels Worcestersaus , Tabasco en 2 tl rode wijnazijn.

Vlak voor het opdienen: zet de eitjes 6 minuten in een voorverwarmde oven van 200 C. Haal ze uit de oven en vul ze met de forel stukjes en de slagroom.

Opdienen:

 

Zet de eitjes op een bergje zeezout midden op een bordje en garneer af met tuinkers.

img_9207.jpg

 

Lees verder

Vogelnestjes in tomatensaus van Wim!

In 2017 is chefkok Wim Ballieu van 24 kitchen bij ons geweest om eieren te halen en een heerlijk typisch Belgisch recept te maken in Maastricht. De film bij ons is hier te bekijken.

Het recept van 24 kitchen:

benodigdheden voor 4 personen:

Voor de gehaktballen

  • 800 gram gemengd gehakt (3/4 varkens en 1/4 rund)
  • 1 sjalot
  • 0.5 bos peterselie
  • 5 eieren (neem verse mergellandeieren!)
  • paneermeel

Voor de tomatensaus

  • 80 gram boter
  • 80 gram bloem
  • 0.5 l groenten-of runderbouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • peper
  • zout
  • enkele lepels ketchup

Voor de aardappelwedges

  • 12 kleine aardappelen
  • 3 el olijfolie
  • 4 teentjes look
  • 5 takjes rozemarijn
  • zwarte peper
  • grof zeezout

Voor de afwerking

  • 250 gram champignons
  • 1 sjalot
  • 0.5 citroen
  • 0.5 bos peterselie
  • peper
  • zout

Extra

  • ovenschotel
  • ovenplaat
  • bakpapier

De vogelnestjes

Kook 4 van de 5 eieren de dag voordien. Ze moeten heel zacht gekookt zijn, dus leg ze in heet water en laat vanaf dan 3 minuten koken. Laat schrikken in koud water en zet de eieren een nachtje in de diepvriezer.

Pel en snipper een sjalot heel fijn. Spoel een half bosje peterselie en snijd fijn. Doe het varkens- en rundsgehakt in een kom. Voeg de sjalot en peterselie hierbij. Doe hier ook het ongekookte eitje bij en meng alles goed.

Neem de licht gekookte eieren die nu bevroren zijn, uit de diepvriezer en pel ze. Rol gehaktballen van ongeveer 200gr gehakt per bal en maak er een kuiltje in. Steek hierin het bevroren ei. Doe dit met droge handen en sluit het balletje goed af. Zo gaan de ballen straks niet barsten in de oven. Rol de ballen door paneermeel. Leg ze in een ovenschaal en zet in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat ongeveer 20 minuten garen.

De aardappelwedges

Was de aardappelen heel goed en verwijder knobbels of onzuiverheden. Snijd de aardappelen in partjes. Zorg dat alle partjes ongeveer even groot en dik zijn. Spoel na het snijden de aardappelen niet meer. Maar doe ze onmiddellijk in een kom en doe hierbij olijfolie, look, rozemarijn, zout en peper. Hussel goed door mekaar, masseer de kruiden in de aardappelpartjes. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de partjes over de plaat. Zet de bakplaat bij in de oven. Controleer na 20 minuten of de aardappelen gaar zijn. Zo niet, laat ze dan nog wat langer in de oven.

De tomatensaus

Smelt een flinke klont boter in een pan, maar laat niet kleuren. Voeg op een laag vuur de bloem toe en roer goed met een garde. Als het mengsel naar koekjes begint te ruiken, voeg je beetje per beetje de bouillon toe. Blijf roeren tot je een mooie, stevige saus krijgt. Voeg de tomatenpuree en ketchup toe, en roer goed.

Afwerking

Snipper een sjalotje en hak een half bosje peterselie fijn. Veeg de champignons schoon met een borstel en snijd in schijfjes. Doe een klontje boter in een pan en fruit de sjalot. Voeg hierbij de champignonschijfjes. Laat garen en knijp er een halve citroen boven uit. Bestrooi met de gehakte peterselie en breng op smaak met peper en zout.

Neem een grote schaal en giet hierin de tomatensaus. Verdeel hierover de champignons. Snijd de vogelnestjes doormidden en leg ze op de tomatensaus. Werk af met enkele takjes peterselie.

 
https://www.24kitchen.nl/recepten/vogelnestjes-tomatensaus#bereidingswijze
24 kitchen & Mergellandei

Lees verder

24 kitchen/Het beste EI van Nederland…..

Is zeker een streek van Wim. Haha, het zijn niet onze woorden maar we hebben genoten van de uitzending van het vogelnestje bij 24 kitchen “de streken van Wim”.
24 kitchen & Mergellandei

 

22 november 19:00 tv op zender 24 kitchen. Kijken naar  ?sterren! Onlangs is er het een en ander opgenomen en volgende week woensdag is het zover. MergellandEi in het programma “de streken van Wim”. Wij zijn benieuwd. Deel en like iets van de uitzending met #MergellandEi en maak kans op een Piepei.

Lees verder

Anti-concept….met vleugeltjes?

De kippen, onze sterren bij MergellandEi worden besproken met  vrijwilligers van milieudefensie aanstaande vrijdag. Door vooruitgang in communicatie van verscheidene legpluimveehouderijen zijn er gedachtes ontstaan en zijn er  keurmerken,sterrensystemen  en conceptboerderijen ontwikkeld.
Vraag gestuurd produceren heet dat. Een mooie ontwikkeling.

Immers “Met passie en idealen beginnen zonder pr hebben we gemerkt, is best moeilijk”. Maar wordt t dan leuker voor mens en dier?
In de media lijken “sterloze” eieren minder te scoren op milieu beleid. Is dat dan zo? Voor de consument lijkt t hebben van milieukeur te betekenen dat dat de beste keuze is. Is dat ook zo?
Er zijn eieren (code 2 en 3) waarvan de kippen nooit een worm kunnen trekken uit de grond. Toch hebben ze 3 sterren.  Ze scoren dan goed op andere vlakken.
Productie van veevoer ten aanzien van andere eiwitbronnen is al jaren een speerpunt. Het oerei  en zijn insecten.
Onze eigen bonenteelt en koolzaad is hier een heel klein voorbeeld van. Het voeren van reststromen zoals zonnebloemzaadschroot en sojaschroot is al jaren normaal bij collegae
Daken met zonnepanelen liggen al jaren in t zonnetje.

Allemaal dus mooi maar waarom dan geen sterallures?

Lees verder

Bosrijke omgeving in aangroei

Kipster, biologische bestrijding

De kipster kip is dezelfde witte kip die bij ons mag rondlopen vrij in de wei. De Dekalb white. Een vlieger, een springer, licht van gewicht,  moeilijk aaibaar en lekkere witte eitjes. Waar de bruine kippen ons achterna lopen lopen de witte van ons af.

Ze legt inderdaad mooie witte eieren van iets lager gewicht dan haar bruine collega die bij ons in de overdekte uitloop rondscharrelt.

Veel media aandacht heeft dit concept wat op zich vernieuwend is in de pluimveehouderij. Iets verzinnen wat weliswaar al aanwezig is echter een totaalplaatje bieden met een aparte uitziende stal én niet onbelangrijk de afzet vooraf regelen zodat je weet wat je voor een ei krijgt. De eieren worden via de Lidl verkocht in een doosje van 5.

Wij zelf zijn er ook geweest om inspiratie op te doen. Vernieuwend waren zeker de pr borden en t mooie afzuigsysteem en afwerking van de overdekte wintertuin. Ook de doosjes inpakmachine was een mooi object. Een bezoekje waard als u in de omgeving Oirlo bent!

Bij Mergellandei gebruiken we al sinds 2006 roofmijten voor bloedluis bestrijding en lopen de kippen vrij in de wei waar ze echt een wurmke kunnen pakken. Op ons dak liggen al 7 jaar zonnepanelen die meer dan  65% van onze energie inclusief ons huishouden opwekken.

 

Graanteelt , mais en tarwe, hebben we op onze eigen akkers maar t totaal voer komt via “Agruniek-Rijnvallei Zuiver voer” totaal in onze bulk. We hebben de opslagcapaciteit en kennis niet voldoende in huis. Bij kipster gaan ze de kip gedeeltelijk voeden met reststromen van bewerkte voedingsmiddelen waar veel verborgen additieven in zitten. Dat is een hele uitdaging! Daarbij succes en we zijn ook hier nieuwsgierig na. Onze eigen erwtenteelt bijvoorbeeld was vorig jaar niet van die kwaliteit dat we onze kippen die niet toevertrouwden. Samen komen we wellicht en hopelijk verder.

We kwamen tot de conclusie dat onze kippen het erg goed hebben en dat we mooi op koers liggen met ons bedrijf dat dit jaar 14 jaar bestaat. De kippen bij ons hebben 4/m2 per kip aan uitloop waar ze graag iedere dag van gebruik maken. Bij de eierenautomaat hebben we een kleine ren die ook toegankelijk is voor onze kippen waar u ze kunt bekijken. Geniet van de kip en zeker het gezonde eitje!! Aan elke houderij zit een voor-en nadeel. Dus staar je niet blind op een concept maar maak zelf de keuze en behoud het unieke in NL; familiebedrijven ipv concept business met start subsidies….#anticoncept.. met vleugeltjes. Samen verder voor betere voeding en welzijn voor dier en shop vooral om de hoek!

 

Lees verder

Kieperderkiep Hoera

Vandaag worden onze kippen 1 jaar.  Om dat te vieren ligt in onze eierautomaat bij elke aankoop een nummertje.

De winnaar krijgt een vlaai van de bekker! Trekking is zondag via Facebook en website. Alvast succes, smakelijk en fijn weekend!

 

Lees verder

Controle, controle

Dinsdag werden we weer eens bezocht door 2 controleurs. Het is goed dat t gebeurt maar de tijd en t geld wat er mee gemoeid is, is toch steeds flink. Afgelopen dinsdag waren we alleen al met t bezoek 5,5 uur zoet. IN het begin van het jaar hadden we de Nederlandse keuring. Halverwege het voorjaar de controle van het NL en Duitse certificaat en afgelopen dinsdag de Duitse keuring. Daarnaast

Lees verder

Geen Fipronil in MergellandEi

Eieren besmet met Fipronil zijn in het nieuws. Dit middel is door het bedrijf Chickfriend illegaal gebruikt bij kippenboeren tegen het bestrijden van bloedluizen. MergellandEi heeft hier niets mee van doen. Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen tegen bloedluizen. De eieren zijn niet besmet met Fipronil. U kunt gerust een MergellandEi blijven eten.

 

    Er is een nieuwe app die supersnel werkt voor al uw eieren. Genaamd “EI Veilig?” >>

Lees verder

Biologische bestrijding

ONZE EIEREN EN KIPPEN ZOWEL WIT ALS BRUIN ZIJN VEILIG EN VRIJ VAN FIPRONIL! UNSERE EIER UND HUHNER SIND FREI VON FIPRONIL

 

Wij hebben sinds 2006 een biologische bestrijding voor de vogelmijt.  (De vogelmijt  is een parasiet die voorkomt op wilde en tamme vogels. Ook kunnen ze vóórkomen op huisdieren zoals katten, konijnen en knaagdieren zoals de hamster, muis of gerbil.)

Vandaar houden wij graag mens en dier uit onze wei.

Momenteel is er in t nieuws dat collegae pluimveehouders een chemisch middel, Fipronil, helaas hebben gebruikt tegen deze mijt. (Vele van hen wisten niet dat het voor ons onbekende CHICKFRIEND deze rotzooi er tussen mengde)!

Weer een dieptepunt in onze sector wat helaas collegae treft.

WIJ HEBBEN DIT NOOIT GEBRUIKT EN ZULLEN DAT OOK NOOIT DOEN!

Lees verder

Soeker….

Mooie aflevering ‘Fed Up’ van ‘3Doc’ via de NPO-apphttps://www.npo.nl/KN_1691894

Uitzending van de voedingsmiddelen- en genotmiddelen producent/industrie in Amerika.

Ook in NL is obesitas een probleem en weten veel mensen niet wat gezond is. Het Zou leuk zijn als we reclame budget krijgen van Unilever bv voor schooleieren….??? naast school? en school??? of natuurlijk van de regering…Martijn van Dam?

In ieder geval een zeer interessant programma! En een tip; eet zoveel mogelijk onbewerkte producten. Dus hele eieren kopen en geen pannekoekenmix?. Zelf de mix maken en je bent je bewust wat je eet. Of gooi t ei in een pannetje water; nog gezonder!

Lees verder

Disclaimer

Disclaimer voor..

Tja eigenlijk had ik hier nooit over nagedacht, maar na een publicatie die goed bedoeld was maar ik niets van wist heb ik onder het mom van:”Disclaimer; Indien u iets wil gebruiken van foto’s teksten of ander materiaal van deze site; Bel ons op en wacht dat u ons heeft gesproken voordat er een publicatie is zonder dat wij dit weten. Gewoon netjes :)” deze disclaimer gemaakt;

Op deze pagina vindt u de disclaimer van MergellandEi , zoals deze beschikbaar is gesteld door MergellandEi. In deze disclaimer geven wij aan onder welk voorbehoud wij de informatie op onze website aan u aanbieden. Op deze website en disclaimer is Nederlands recht van toepassing. 

Intellectueel eigendom

Alle informatie op deze website (vormgeving, huisstijl en logo) is eigendom van MergellandEi.

U mag de informatie op onze website voor privédoelen gebruiken, onder voorwaarde dat u vermeldt dat u de informatie heeft gevonden op de website van  MergellandEi en dat u de informatie ongewijzigd laat. Als u de informatie op deze site wilt gebruiken voor commerciële doeleinden, moet u daarvoor eerst schriftelijke toestemming aan ons vragen.

Geen garantie op juistheid

Indien van toepassing:

Voor de prijzen die op onze website staan, geldt dat wij streven naar een zo zorgvuldig mogelijke weergave van de realiteit en de bedoelde prijzen. Fouten die daarbij ontstaan en herkenbaar zijn als programmeer dan wel typefouten, vormen nooit een aanleiding om een contract dan wel overeenkomst met MergellandEi te mogen claimen of te veronderstellen.

MergellandEi streeft naar een zo actueel mogelijke website. Mocht ondanks deze inspanningen de informatie van of de inhoud op deze website onvolledig en of onjuist zijn, dan kunnen wij daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.

De informatie en/of producten op deze website worden aangeboden zonder enige vorm van garantie en of aanspraak op juistheid. Wij behouden ons het recht voor om deze materialen te wijzigen, te verwijderen of opnieuw te plaatsen zonder enige voorafgaande medeling. MergellandEi aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige informatie die op websites staat waarnaar wij via hyperlinks verwijzen.
Wijzigingen

Mocht deze disclaimer wijzigen, dan vindt u de meest recente versie van de disclaimer van MergellandEi op deze pagina.

 

Lees verder

Vrij in de wei

Tijdens de bloei van de fruitbomen in ons dorp hebben we leuke foto’s kunnen schieten van onze kippen. Op de doos van “vrij in de wei”  is een dak van een huis zichtbaar. We weten niet van welk dus als je een idee hebt; contacteer ons maar. De foto is genomen vanuit onze tuin (weide van de kippen) kijkend naar Eckelrade/Banholt

Lees verder

Een nieuwe doos

 

Lees verder

Oprit…. !! Let op

Woensdag en donderdag werk aan de winkel euh oprit bij MergellandEi!! Even parkeren op de weg of wachten tot vrijdag!! Dan is alles achter de rug en pico bello????

Lees verder

Boeren en Buren

Er is nieuws!!
In Maastricht wordt een buurderij gestart. Een nieuw concept komende van uit Frankrijk. Lokale boeren verbinden met buurtgenoten. Op een online platform stellen wij onze producten voor en kunnen buren kakelverse producten kopen! Ons leek dit een heel leuk idee dus wij zijn erbij.
Elke woensdag vind je hier lekkere lokale kwaliteitsproducten van boerderijen uit de buurt. Groente, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing en jam: onze Buurderij verkoopt het allemaal.
Bestellen doe je hier via deze link!

Momenteel zijn er 10 boeren online. Daar komen er de komende weken nog 5 bij o.a. boeren met verse groenten en met brood. Ontmoet hen allemaal en ontdek een nieuwe manier van eten die ook de lokale landbouw ten goede komt.
Onze Buurderij gaat van start vanaf woensdag 12 april 2017 van 18.00 – 20.00 uur. Op deze openingsdag zal er tevens een kleine proeverij zijn.

De Buurderij vindt plaats :
West:Natuurtuinen Jekerdal, Drabbelstraat 7, 6212 XL Maastricht; Van 18.30 – 19.45

Oost: Bernard Lievegoed school, Nijverheidsweg 25, 6227 AL Maastricht; Van 16.30 –  17.45

Kijk hier op de site van Buurderij Maastricht

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Lees verder Geen Reacties

Contact

Mergelandei
Guus, Vera Lardinois
Keerestraat 3 Eckelrade
06 145 00 373 (Vera)
06 387 14 123 (Guus)
Eierautomaat atlijd open

  • Privacy beleid
  • Algemene Leverings en verkoopvoorwaarden
  • Over ons

    In 2004 ginge 2 serdelhunj d’r vandoor. Truuk noa ut zuiden en doa beginne mit ein nuu avontuur. Leas hie wiëer wat r toen gebeurde
    over ons

    nl Dutch
    X